NavMenu

Bh. proizvođači napokon dobili svoju šansu: Trgovački lanci spremni podržati domaće

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2010. 12:14
Komentari
Podeli

Predstavnici stranih i domaćih trgovačkih lanaca spremni su intenzivnije podržati domaću proizvodnju u Bosni i Hercegovini, te omogućiti veći plasman domaće robe na policama prodajnih centara širom naše zemlje.

Ovo je zaključak sastanka koji je organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, održan sa predstavnicima slovenačkih, drugih stranih i domaćih trgovačkih lanaca s ciljem ostvarivanja bolje komunikacije i podizanja saradnje na veći nivo.

Povod održavanja ovih sastanaka su česta prozivanja trgovačkih lanaca od strane domaćih proizvođača da daju povoljniji tretman, odnosno da preferiraju uvozne robe na račun domaćih, što domaće proizvode dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na uvozne.

Igor Gavran, pojekt menadžer u Odsjeku za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH, za eKapija.ba je potvrdio da posljednjih godina zabilježen veliki broj primjedbi domaćih proizvođača da njihova zastupljenost u stranim lancima nije na zadovoljavajućem nivou.

"Proizvođači se također žale da su im postavljeni rigorozni uslove za ulazak u trgovači lanac u vidu zahtjeva za dodatno plaćanje pozicija, vrlo nepovoljnih cijena i ostalih kriterija koji se od njih traže. Tako da je teoretski moguće plasirati proizvod, odnosno nema nikakvih zabrana, ali su uslovi obično takvi da je praktično nemoguće plasirati proizvod", kazao je Gavran.

On ističe da su učesnici sastanka saglasni sa ocijenom da domaća proizvodnja nije u dovoljnoj mjeri zastupljena, te su izrazili spremnost da se trenutna sitacija promijeni. Ipak, nijedan od predstavnika nije priznao da je razlog zašto nema domaće robe stvar diskriminacije ili svjesnog zanemarivanja, već da su razlozi isključivo ekonomske prirode.

Kao razlozi slabe zastupljenosti spominje se između ostalog kvalitet određenih roba, kao i količina proizvoda. Istina je u pojedinim sektorima, naša zemlja ima odlične proizvode, ali ih nema u dovoljnim količinama da bi mogli podmiriti potrebe tržišta.

"Kao najvažniji razlog, ističe se pitanje cijene proizvoda. Uvozni proizvodi u nekim kategorijama su jeftiniji, nekada znatno jeftiniji od domaćih proizvoda, ali ne zato što su domaće kompanije nesposobne da ih proizvedu po nižim cijenama, već što dobar broj tih proizvoda ulazi u BiH uz djelimično ili potpuno izbjegavanje plaćanja dadžbina, carinske i druge prevare. Samim time oni kroz nelojalnu konkurenciju diskriminišu domaće proizvođače. Trgovačkom lancu svakako je najbitnije da dobije najnižu cijenu i ostvari veću zaradu. Oni naravno nisu krivi što je sistem omogućio pojedincima da takvim zloupotrebama dođe do kupca", objašnjava Gavran.

On pak naglašava da je zastupljenost domaćih proizvoda u pojedinim kategorijama kao što su meso i mesne prerađevine puno bolja u posljednih nekoliko godina.

"Situacija je i dalje najgora u oblasti prodaje voća i povrća. I dalje se dešava da u pojedinim lancima se prodaje krompir uvezen iz Egipta ili voće nabavljeno u Italiji sa nerealno niskim cijenama dok domaće voće i povrće vrhunskog kvalitat propada", kazao je on.

Nakon razgovora o kvalitetu, cijenama, ulozi proizvođača, distributera, uslovima poslovanja, problemima u radu, postignuta je saglasnost da se saradnja i komunikacija nastavi i u budućnosti.

Prvi konkretan rezultat je pismo trgovačkog lanca Interex upućeno Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u kojem traži spisak lokalnih proizvođača voća i povrća, posebno u blizini gradova gdje Interex ima svoje objekte. Cilj je zaključivanje partnerskih ugovora s lokalnim proizvođačima u 21 gradu u BiH, nakon prethodne analize kvaliteta i cijene prozvoda.

Osim Interexa, na sastanku su prisustvovali predstavnici sljedećih kompanija: DP Marketi Drvopromet d.o.o., Merkur d.d. (MIMS), Sprind d.d. (MIMS), Robot d.o.o., Bingo d.o.o., Amko Komerc d.o.o, Lora d.o.o., Mercator, Tuš-Trade, Intermerkur Nova / Merkur Group, Konzum d.o.o. Na sastanak su pozvani, ali se istom nisu odazvani i predstavnici Delta Maxi d.o.o.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.