NavMenu

Izdata prva građevinska dozvola za novu mađarsku nuklearku

Izvor: Elektroenergetika Subota, 02.01.2021. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Mađarska regulatorna uprava za energetiku i komunalne usluge izdala je krajem novembra građevinsku dozvolu za nuklearnu elektranu Paks II. Ipak, konačnu građevinsku dozvolu dodijeliće Mađarska uprava za atomsku energiju (HAEA) koja ima godinu dana plus tri mjeseca da donese odluku, nakon čega gradnja konačno može da započne.

Puštanje u pogon novih jedinica očekuje se najranije 2029-30. Zahtjev za dozvolu podnijela je Nuklearna elektrana Paks II, filijala mađarske elektroprivrede MVM u novembru za izgradnju nuklearne elektrane snage 2 × 1.262 MW. Prema saopštenju mađarskog regulatora, uzimali su u obzir aspekte sigurnosti snabdijevanja elektroenergetskog sistema tokom licenciranja elektrane.

- Planirani pogon biće najveća proizvodna jedinica u domaćem elektroenergetskom sistemu - navodi se u saopštenju mađarskog Regulatornog tijela za energetiku i komunalne usluge.

Nuklearna elektrana, kako prenose mađarski mediji, igraće ključnu ulogu i u proizvodnji energije bez ugljenika u zemlji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.