NavMenu

Daimler, IVECO, Volvo, Shell i OMV pripremaju masovno uvođenje kamiona na vodonik

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 02.01.2021. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Svjetski giganti u proizvodnji kamiona i u naftnoj industriji Daimler Truck, IVECO, Volvo Group, Shell i OMV udružili su se kako bi omogućili masovno uvođenje kamiona na vodonik.

Poznate svjetske kompanije obavezale su se da će zajedno raditi da kamioni na vodonik postanu realnost u Evropi u oviru projekta H2Accelerate, piše Vladimir Spasić u tekstu za Balkan Green Energy News.

S obzirom da se sve veći broj vlada i kompanija prihvata, kako navode ove kompanije, zajedničku viziju energetskih sistema sa nultim neto emisijama, učesnici projekta vjeruju da je vodonik osnovno gorivo za potpunu dekarbonizaciju u sektoru kamiona.

Široka upotreba kamiona na vodonik, kako ističu, stvoriće nove poslovne mogućnosti kao što su postrojenja za proizvodnju vodonika bez ugljenika, veliki distributivni sistemi za vodonik, mreža stanica velikog kapaciteta za punjenje tečnog i gasovitog vodonika i proizvodnja kamiona na vodonik.

Učesnici projekta H2A vjeruju da će investicije u industriji vodonika tokom naredne decenije stvoriti uslove za masovno uvođenje ovog goriva u teški transport što je neophodno da bi se ispunila evropska ambicija o neto nultim emisijama do 2050.

Očekuje se da će prebacivanje na vodonik, koje će trajati deceniju, imati dvije faze i započeće sa kupcima koji su spremni da odmah koriste kamione na bazi ovog goriva. Te flote kamiona u prvoj fazi biće okupljene u regionalne klastere duž velikih evropskih koridora sa dobrom pokrivenošću stanicama za punjenje.

Kako decenija bude odmicala ovi klasteri će se u drugoj fazi postepeno povezivati kako bi se izgradila prava panevropska mreža, navele su ove kompanije.

U okviru programa H2Accelerate, učesnici će zajedno raditi na obezbeđivanju sredstava za rane predkomercijalne projekte tokom prve faze masovnog uvođenja kamiona na vodonik.

Paralelno sa tim, kompanije će u razgovorima sa kreatorima politika i regulatorima podsticati razvoj političkog okruženja koje će pomoći povećanje proizvodnje kamiona na vodonik i razvoj panevropske mreže za punjenje ovim gorivom bez ugljenika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.