NavMenu

Autoceste FBiH uvode inteligentni transportni sistem na dionici Bilješevo-Sarajevo sjever

Izvor: eKapija Subota, 02.01.2021. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
U organizaciji Sektora za upravljanje i održavanje JP Autoceste FBiH započeli su radovi na implementaciji ITS-a (Inteligentni transportni sistem) na izgrađenoj dionici autoceste Bilješevo–Sarajevo sjever. Radovi će biti izvođeni u fazama, sukladno projektnoj dokumentaciji, a odvijat će se na ukupno 47 kilometara autoputa.

Kroz sami projekt implementacije planirano je postavljanje i montaža 16 portala na kojima će se nalaziti svjetlosno promjenjiva signalizacija i info displeji (ovisno o pozicijama). Portali se postavljaju prije i nakon petlji na navedenoj dionici. Također, na dionicama će biti implementiran i TPS (telefonsko pozivni sistem), mjerene meteo stanice, brojači prometa, video nadzor sustav na petljama. Planirani završetak radova je u junu 2021. godine.

- Konačni cilj ovog projekta je podizanje sigurnosti korisnika autoceste na veću razinu, što dobijamo kroz postavljanje navedene opreme i sinkroniziranim povezivanjem sa kontrolnim centrom, odnosno obavještavanje vozača o mogućim situacijama kao što su: smanjena vidljivost, mogućnost poledice, prometna nezgoda, itd. - naveli su iz Autocesta FBiH.

Svi predviđeni radovi provode se uz maksimalne mjere sigurnosti, a za sve vrste radova postavlja se privremena prometna signalizacija koja sudionike u prometu na vrijeme obavještava o radovima na cesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.