NavMenu

Ukida se preferencijalni status za robu porijeklom iz Velike Britanije - Ovo su nova pravila vanjskotrgovinskog režima

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Lukasz Rajchert)
Kao što je poznato Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije. Nakon pregovora, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Evropska unija (EU) su postigli Sporazum koji su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potpisali s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom u Londonu, 24. januara 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema odredbama "Sporazuma o povlačenju" (Withdrawal Agreement) Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo Evropsku uniju u ponoć 31. januara 2020. godine po centralnoevropskom vremenu.

U prelaznom periodu do 31. decembra 2020. godine evropsko zakonodavstvo se nastavilo primjenjivati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

U skladu s tim, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU su se nastavile primjenjivati u trgovini između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva do isteka prelaznog perioda, tj. 31. decembra.

S obzirom da su Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigle dogovor o trgovinskim odnosima u okviru "Sporazuma o povlačenju", poslovna zajednica u BiH i drugi subjekti od 1. januara 2021. u pogledu vanjskotrgovinskog režima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, će primjenjivati sljedeće:

Prestanak primjene odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u trgovinskim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom što podrazumijeva ukidanje preferencijalnog statusa za robu porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva i obavezu da se na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva primjenjuje uvozna dažbina po MFN carinskoj stopi u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" broj 58/12) i Odlukom o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu ( 22. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održana 16. decembra 2020. godine).

Prilikom utvrđivanja preferencijalnog porijekla robe koja se uvozi iz Evropske Unije, inputi sadržani u robi porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva se ne bi kumulirali te bi se stoga primjenjivale odredbe za nepreferencijalno porijeklo robe u skladu sa Zakonom o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH" broj 58/15).

Ostale mjere u pogledu vanjskotrgovinskog režima prema Ujedinjenom Kraljevstvu će biti primjenjivane u skladu sa principom najpovlaštenije nacije (MFN) i sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robe porijeklom iz Bosne i Hercegovine naplaćivaće se uvozne dažbine i unutrašnji porezi u skladu sa tarifnim režimom Ujedinjenog Kraljevstva. Tarifni režim Ujedinjenog kraljevstva sa pregledom svih carinskih stopa, prilikom uvoza u Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. januara 2021. se nalazi na OVOM linku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.