NavMenu

Godišnji pad prometa trgovine na malo u BiH 9,8%

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 10:20
Komentari
Podeli

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini u novembru 2020. godine, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je rast od 0,5% u odnosu na oktobar. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, rast prometa ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 0,9%, dok je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) zabilježen pad od 0,7%, prenosi business-magazine.ba.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u novembru 2020. zabilježio je rast od 0,9% u odnosu na oktobar. Rast prometa ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima u iznosu od 1,9%, dok je u trgovini prehrambenim proizvodima zabilježen pad od 0,7%.

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u novembru 2020. ostvario je nominalni rast od 17,5%, dok je realni rast iznosio 20,7% u odnosu na baznu 2015. godinu.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u novembru 2020. zabilježio je pad od 9,8% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 3,8%, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 4,8% u odnosu na novembar 2019. godine.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo zabilježio je pad od 7,3% u odnosu na novembar 2019. godine. Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 5,9%, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 4,5% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U odnosu na baznu 2015. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima u novembru 2020. ostvario je rast od 28,7%, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 31,4%. Promet od trgovine na malo motornim gorivima zabilježio je pad od 8,1%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.