NavMenu

Tuzlanski kanton dodijelio 450.000 KM za nabavku opreme i repromaterijala - Podršku dobilo 156 privrednika

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Ugovore o dodjeli sredstava za nabavku opreme, alata i repromaterijala ukupne vrijednosti 450.000 KM, u utorak 29. decembra, sa ministrom privrede Tuzlanskog kantona (TK) Asmirom Hasićem potpisalo 156 obrtnika.

Radi se o realizaciji Javnog poziva za odabir korisnika grantova sa pozicije Podrška razvoja Kantona za 2020, saopšteno je iz Vlade TK.

Prema Konačnoj rang listi korisnika sredstava, Ministarstvo je, kako bi proširilo obuhvat i ravnomjerno stimuliralo razvoj većeg broja preduzeća, svim korisnicima koji su ispunjavali kriterije Javnog poziva odobrilo istovjetan iznos.

Proizvodnim obrtima odobreno je po 4.781 KM, dok je uslužnim obrtima odobren iznos od po 1.755 KM.

U okviru programa Podrška razvoja Kantona potpisani su i Ugovori sa 76 novoosnovanih malih i srednjih preduzeća i obrta u ukupnom iznosu od 200.000 KM za nabavku opreme i alata i repromaterijala od čega su za 15 novoosnovanih malih i srednjih preduzeća odobreno pojedinačno po 3.250 KM dok su za 61 novoosnovani obrt odobreno 2.600 KM.

Također sredstva su odobrena Obrtničkoj komori Tuzlanskog kantona i Udruženju obrtnika grada Tuzla u ukupnom iznosu od 10.000 KM za realizaciju projekata promocije poduzetništva i obrtništva u obrazovnim ustanovama.

Gledano zbirno, za privredu Tuzlanskog kantona prema programu Podrška razvoja Kantona za 2020. godinu, za 396 korisnika realizovano je 2,9 mil KM.

- Poput situacije i programa podrški privrednicima, i kod obrta smo zadržali isti princip. Nastojali smo da uprostimo proceduru prijave na ovaj javni poziv, da obrtnici sa nekoliko potvrda apliciraju za ova sredstva. Prilikom obrade aplikacija, zbog nešto većeg broja prijava, vidjeli smo da nećemo moći zadovoljiti sve u onom iznosu koliko smo to prvobitno planirali te smo u određenoj, manjoj mjeri, umanjili iznos odobrenih sredstava. Time smo povećali obuhvat i omogućili da svi aplikanti koji su ispunili uslove javnog poziva učestvuju i u raspodjeli sredstava, te da time svi budu zadovoljni - kazao je ministar Hasić, te dodao da je ove godine, u odnosu na prošlu, Ministarstvo privrede ovu budžetsku poziciju povećalo za više od 2 mil KM.

Podsjećamo, početkom decembra potpisani su ugovori sa mikro, malim i srednjim preduzećima u ukupnom iznosu od 2,24 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.