NavMenu

Rusija korak bliže zabrani Facebook-a i YouTube-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa Srijeda, 30.12.2020. 07:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Ruski parlamentarci su korak bliže omogućavanju regulatorima da blokiraju internet platforme poput Fejsbuka (Facebook) i Jutjuba (YouTube), ukoliko se utvrdi da su cenzurisale sadržaj iz Rusije.

Donji dom parlamenta Rusije, koji je usvojio nacrt zakona u trećem čitanju, rekao je u saopštenju za medije da vlasti mogu targetirati platforme, ako se utvrdi da ograničavaju informacije na osnovu nacionalnosti i jezika.

Donji dom Državne dume dodao je da bi internet stranice takođe mogle biti sankcionisane "u slučaju diskriminacije sadržaja ruskih medija."

U objašnjenju priloženom uz prijedlog zakona, autori su napisali da su vlasti ove godine od ruskih medija primale žalbe da su njihove naloge cenzurisale "strane internet platforme Tviter, Fejsbuk i Jutjub".

Ranije ove godine, ovi američki tehnološki giganti uveli su etikete za državne medije.

Zakoni sada treba da dobiju odobrenje od savjeta Gornjeg doma Ruske Federacije prije nego što ga predsednik Vladimir Putin potpiše, što su koraci koji se smatraju formalnostima, piše AFP.

Kremlj je posljednjih godina pojačao napore na kontroli ruskog segmenta interneta pod izgovorom borbe protiv ekstremizma na mreži.


Regulatorna tijela su 2018. godine izdala naredbu da se blokira servis za poruke Telegram, iako su ti pokušaji okončani početkom ove godine nakon što je njegov suosnivač Pavel Durov izvjestio o koracima za borbu protiv ekstremizma.

Prošle nedelje moskovski sud kaznio je kompaniju Google jer sa istoimenog internet pretraživača nije uklonjen sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

U februaru je moskovski sud kaznio Twitter i Facebook zbog ignorisanja ruskog zakona koji od njih zahtijeva da skladište korisničke podatke ruskih državljana unutar te zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.