NavMenu

Velika Britanija potpisala trgovinski sporazum sa Turskom

Izvor: Beta/AFP Srijeda, 30.12.2020. 07:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)Ilustracija
Velika Britanija potpisala je u utorak, 29. decembra, trgovinski sporazum sa Turskom što će omogućiti produženje postojećih carinskih aranžamana nakon 1. januara u nadi da će biti postignut sveobuhvatniji sporazum o slobodnoj razmjeni.

Po završetku prelaznog perioda nakon Bregzita, trgovinski sporazumi na snazi između EU i trećih zemalja prestaće da se primjenjuju na Veliku Britaniju, koja mora da zaključi nove sporazume kako bi izbjegla carinske prepreke.

Takav dokument su na video konferenciji potisali britanska ministarka za međunarodnu trgovinu Liz Trus i turski ministar Ruhsar Pekčan. Sporazum će omogućiti da se "garantuju carinski preferencijali za 7.600 firmi koje su 2019. izvozile u Tursku", saopštilo je britansko ministarstvo trgovine.

- Dvije strane su takođe posvećene radu na postizanju povoljnijeg sporazuma o slobodnoj trgovini - dodaje se u saopštenju.

Ovo je "prvi korak ka jačanju naših veza", ocijenila je britanska ministarka, dok je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocijenio potpisivanje sporazuma kao "najvažniji od potpisivanja sporazuma o carinskoj uniji" sa EU, 1995. godine.


Paralelno sa pregovorima sa Evropskom unijom koji su prošlog četvrtka omogućili postizanje istorijskog sporazuma, Velika Britanija je potpisala trgovinske sporazume sa 62 zemlje kao što su Japan, Singapur, Meksiko i Kenija, uglavnom produžavajući aranžmane koji već postoje u okviru EU.

Razgovori sa SAD nisu, međutim, donijeli konkretne rezultate i pored obećanja odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.