NavMenu

Albanija planira aukciju za vjetroelektrane za prvi kvartal 2021.

Izvor: Balkan Green Energy News Srijeda, 30.12.2020. 07:48
Komentari
Podeli
(Foto: Zvone/shutterstock.com)
Albanija priprema prvu aukciju za izgradnju vjetroelektrana, a ukupan kapacitet biće do 130 megavata. Ministarka Belinda Balluku je otkrila da se za sljedeću godinu planira aukcija za solarnu elektranu od sto megavata i još jedna, objedinjena, za proizvodnju struje iz vjetra i sunca.

Ministarstvo infrastrukture i energetike je saopštilo da Albanija planira prvu aukciju za vjetroelektrane do kraja marta, u cilju diverzifikacije u proizvodnji energije. Ta zemlja je gotovo potpuno zavisna od hidroelektrana, a hidrološka situacija se nedavno veoma pogoršala.

Moći će da se prijave kompanije s projektima kapaciteta od 30 do 75 megavata. Vlada je navela da će odobriti najviše 130 megavata, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Preliminarna informacija je izdata da bi investitori imali vremena da do roka za prijave odrede potencijalne lokacije, kažu u ministarstvu. Objavljena je i studija o zemljištu raspoloživom za takve projekte.

Još aukcija u pripremi za sledeću godinu

Osim toga, ministarka Belinda Balluku je otkrila da će Albanija 2021. održati aukciju za izgradnju još jednog fotonaponskog postrojenja, snage 100 megavata, nakon što završi onu za solarnu elektranu Spitalle, kao i takozvanu hibridnu aukciju za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Naime, vlada će samo dati ukupan kapacitet za moguće ugovore za otkup struje iz vjetroelektrana i solarnih parkova, a investitori će moći da odaberu lokacije i tehnologiju koju bi koristili.

Švajcarski Državni sekretarijat za privredne poslove (SECO) finansirao je izradu pomenute studije za vjetroelektrane, uz pomoć iz Evropske banke za obnovu i razvoj. EBRD je vladi u Tirani pružio tehničku podršku za uvođenje aukcija za energiju iz obnovljivih izvora i uključio se u razvoj više takvih elektrana. Banka je nedavno objavila da će do 27. januara donijeti odluku o finansiranju plutajuće solarne elektrane na akumulaciji hidroelektrane Vau i Dejës.

Projekti vjetroelektrana u Albaniji u zastoju

U Albaniji još nema vjetroelektrana, iako su u razvoju projekti ukupnog kapaciteta preko 2,6 gigavata. Što se tiče solarnih elektrana, samo osam takvih pogona je pušteno u rad i svi su snage do 2 MW.

Nakon što je pobijedila na prethodnoj aukciji za energiju iz obnovljivih izvora, francuska kompanija Voltalia dobila je na 15 godina fiksnu cijenu otkupa polovine proizvodnje iz budućeg fotonaponskog parka Karavasta, snage 140 megavata. U toku je postupak za solarnu elektranu od 100 megavata na lokaciji Spitale.


Prva aukcija je održana pijre dve godine, za projekat od 100 MW na slanom polju u Akerniju. Konzorcijum na čelu sa India Powerom ponudio je tada najnižu cijenu za polovinu pogona, 59,9 EUR po megavat-satu, dok je druga polovina proizvedene struje trebalo da bude prodavana na tržištu.

Međutim, ministarstvo je nedavno obznanilo da je projekat otkazan, prenosi SCAN. Po izvještajima iz drugih medija, investitori se spremaju da idu na arbitražu. Podsjetimo, garantovana cijena za polovinu proizvedene energije u Voltalijinoj Karavasti je samo 24,89 po megavat-satu.

Zahtjev za izgradnju solarne elektrane od 50 megavata bez državnih podsticaja

Ministarstvo infrastrukture i energetike dobilo je u novembru zahtjev za izgradnju solarne elektrane od 50 megavata na lokaciji Šeć Marinas u opštini Fjer na jugozapadu zemlje. Projekat razvijaju Blessed Investment i Matrix Konstruksion i ne računaju ni na kakve subvencije od države.

Balluku je rekla da je tržište struje za potrošače povezane na mrežu od 35 kilovolti liberalizovano 18. marta i da će u najskorijem roku isto biti učinjeno za sistem od 20 kilovolti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.