Izvor: eKapija | Srijeda, 05.05.2010.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljena monografija "Stotinu godina Privredne komore Sarajeva"

(Foto: b)

Privredna komora Kantona Sarajevo je u povodu obilježavanja stote obljetnice postojanja i djelovanja sarajevske komorske asocijacije, izdala publikaciju "Stotinu godina Privredne komore Sarajeva, historijsko-monografski prikaz". Monografiju su danas predstavili: u ime izdavača Kemal Grebo, predsjednik Komore i autor jednog dijela teksta, Valerijan Žujo, jedan od autora, recenzenti dr Jozo Sović i Salko Selimović.

U fotomonografiji je po prvi put privrednoj i društvenoj javnosti, cjelovito predstavljena uspostava komorskog sistema, razvojni put Privredne komore u Sarajevu, njeno djelovanje i njen uticaj na ukupni ekonomski napredak Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Ovom monografijom želimo ostaviti temeljit i pouzdan trag o djelovanju, ulozi i značaju Privredne komore Sarajeva u izgradnji sarajevske i bosanskohercegovačke privrede i razvoju uvijek naprednijih oblika poslovanja, tokom stotinu proteklih godina", kazao je Kemal Grebo.

Pozitivno nasljeđe rada i djelovanja institucionaliziranog sistema komorskih asocijacija i njihovo stogodišnje aktivno sudjelovanje u privrednom razvitku, izgradnji sistema i donošenju mjera ekonomske politike, danas baštini, ne samo Privredna komora Kantona Sarajevo, nego i ukupna mreža komora i privrednih udruženja u Bosni i Hercegovini.

Kako je danas istaknuto, komora je prvorazredan faktor razvoja i nezamjenjivo mjesto dogovora privrednika o unapređenju uslova za efikasnije privređivanje i povećanje konkurentnosti njihovih kompanija.

"Obilje podataka, ilustracija i fotosa ukomponovanih u ovu knjigu svjedoče o prohujalome vremenu i civilizacijskome naporu žitelja BiH, naporu ugrađenom u ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje", kazao je Sović.

Iz Komore poručuju da ova knjiga pripada svima onima koji su doprinijeli radu i razvoju Privredne komore u Sarajevu, a prije svega privrednicima, koji su je razvijali i očuvali kroz teška i turbulentna vremena i vjeruju da će tako ostati i u buduće.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.