NavMenu

Za deset mjeseci izvoz ruda manji za 77 mil KM - So stigla u Australiju, pijesak došao do Velike Britanije

Izvor: Glas Srpske Utorak, 29.12.2020. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Na inostrano tržište za deset mjeseci ove godine iz BiH je poslata ruda u vrijednosti od oko 267 mil KM pa je tako so iz BiH, osim zemalja regiona, stigla i do Kanade i Australije, a pijesak do Velike Britanije.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz ruda za deset mjeseci ove godine manji je za 77 mil KM u odnosu na isti period lani.

Primat u izvozu ima koks i polukoks od kamenog i mrkog uglja, koji je ove godine izvezen u vrijednosti većoj od 127 miliona KM.

- Na inostrano tržište ove godine isporučene su, između ostalog, razne vrste cementa, čija je ukupna vrijednost 26,67 mil KM, a plasirano je i više vrsta soli u vrijednosti od 15,77 mil KM - pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore.

Kad je u pitanju uvoz, podaci govore da je za deset mjeseci ove godine iz inostranstva u BiH stigla ruda vrijedna 374,14 mil KM, gotovo dvostruko manje nego u istom periodu lani kada je uvezena ova roba bila "teška" 627,70 mil KM, uglavnom kamenog uglja, odnosno briketa i sličnih krutih goriva.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za Glas Srpske da je zbog pandemije virusa korona izvoz i uvoz svih vrsta robe ove godine smanjen pa tako i rude, jer se epidemiološka situacija odrazila i na poslovanje kompanija u inostranstvu.

- Osim toga, veliki kapaciteti u Srpskoj su vezani za termoelektrane, zbog čega su manje orijentisani ka izvozu rude. Tako je i u metalnoj industriji. Oni imaju svoje potrošače u Republici koji te energente prerađuju, zbog čega inače manje sirove rude odlazi na inostrano tržište iz Srpske - rekao je Ćorić i dodao da kompanije iz Srpske najviše izvoze rude olova i cinka.

U preduzeću Rudnik i Termoelektrana Ugljevik istakli su da se ove, kao i prošle godine, proizvodnja uglja i električne energije kretala na nivou planirane.

- U ovoj godini će sa ostvarenih oko dva miliona tona uglja godišnji plan proizvodnje uglja biti prebačen za oko 13%. Proizvodnja električne energije od 1.622,2 gigavat sati zaključno sa 23. decembrom je na nivou planirane proizvodnje za taj period - istakli su u ovom preduzeću.

Iako je, kako su naveli, rad preduzeća ove godine organizovan u posebnim uslovima, uz poštovanje propisanih mjera zaštite od širenja virusa korona, zalaganjem i požrtvovanošću radnika proizvodnja ni jednog trenutka nije bila ugrožena.

- Naš rudnik proizvodi ugalj za potrebe rada vlastite termoelektrane i ne izvozi rudu, osim viška električne energije koji se preko Elektroprivrede Republike Srpske plasira u izvozu - istakli su u ovom preduzeću.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.