NavMenu

Nastavljen izvoz krušaka iz BiH u Rusiju - Košarac traži od Turske izvoz 5.000 tona mesa

Izvor: RTRS Utorak, 29.12.2020. 08:09
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će do kraja januara imati sastanak sa ministrom poljoprivrede Turske i da će tražiti da se 5.000 tona crvenog mesa izveze u ovu zemlju, te da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen.

- Otvaramo nova tržišta i već smo dobili određene ipmute da se ubrzano radi kada je u pitanju EU. Svjesni smo činjenice da moramo obezbijediti našim prerađivačkim kapacitetima, našoj primarnoj proizvodnji plasman na neka nova tržišta - rekao je Košarac.

On je naglasio da se od toga neće odustati.

Osvrćući se na proteste poljoprivrednika na carinskim terminalima Gradiška i Rača, Košarac je naveo da uvođenje prelevmana i carine od 10% dvije godine, može izazvati domino efekat koji mogu da plate neke druge grane u BiH.

On je istakao da nema osnova ni argumentacije za uvođenje mjera ograničenja, te da cijene ne može određivati ministar spoljne trgovne i ekonomskih odnosa.

Košarac je naveo i da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen nakon što je utvrđeno da laboratorije u BiH ne prepoznaju bolest koju su imale sporne kruške izvezene u Rusiju.

Osvrćući se na 78,6 tona koje su kao trule izvezene u Rusiju, Košarac je rekao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja ugovara tržišta, dok su nadležni entitetski inspektorati ključni za spoljnotrgovnski promet jer to nije nadležnost zajedničkog nivoa, nego entitetskih institucija.

On je ukazao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja na temelju informacija entitetskih institucija vodi evidenciju i u bazi podataka ima podatke o tome koliko je voća i povrća izvezeno iz BiH.

- Na temelju podataka Uprave za zaštitu zdravlja bilja dobili smo podatak da je u određenim pošiljkama, čini mi se četiri kamiona, na osnovu analize koju je sačinila ruska strana uočena određena vrsta bolesti. Kada se ta pošiljka vratila u BiH utvrđeno je da laboratorijski sistem ne prepoznaje - rekao je Košarac.

On je istakao da je nakon revizije pošiljki koje su vraćene u BiH nastavljen spoljnotrgovinski promet voća sa Rusijom.

- Nakon svih tih analiza iz BiH je izvezeno 197.187 kilograma krušaka. Posao je nastavljen, a u kontrolu su bile uključeni Bioplod iz Kozarske Dubice i Agroimpeks iz Banjaluke - rekao je Košarac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.