NavMenu

Evropska komisija odobrila 70 mil EUR za pristup Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.12.2020. 14:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Evropska komisija danas, 28. decembra, je usvojila paket u vrijednosti od 70 mil EUR u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile zemlje članice EU.

- Tokom cijele pandemije EU je pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svojim privilegovanim partnerima. U tom duhu nastavljamo da djelujemo i kada je riječ o vakcinama poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu u ranoj fazi. Brza vakcinacija će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana - istakao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Paket će se realizovati kroz grantove za pomoć u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju. Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza vakcina iz Ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza, saopšteno je iz Evropske komisije.

Kako se navodi, iako EU nastavlja podržavati COVAX inicijativu, globalni instrument kojim se osigurava pravični i univerzalni pristup vakcinama protiv COVID-19, a čiji su potpisnici i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove šeme započeti kasnije od kampanje vakcinacije u EU.

Pristup značajnom broju doza iz ugovora Evropske unije o nabavkama stoga omogućava regionu da započne vakcinaciju istovremeno kad i zemlje članice EU.

Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti također pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neometana vakcinacija. EU također finansira projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pomoć u upravljanju logističkim aspektima i isporukom vakcina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.