NavMenu

Revizori utvrdili nebrigu o Jadranskom moru u FBiH - Nijedan propis ne definiše upravljanje i njegovu zaštitu

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.12.2020. 09:52
Komentari
Podeli
Neum (Foto: Bakusova/shutterstock.com)Neum
Federacija BiH još nije uspostavila osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora, ali ni ostalih voda, pokazala je sprovedena revizija.

Iako je BiH na međunarodnom planu preuzela obavezu zaštite mora od različitih vrsta zagađenja te se obavezala na saradnju sa drugim zemljama u ovoj oblasti, čini se da adekvatnog plana za to nema. Nalazi revizora pokazali su sve nedostatke, od zakonskih i operativnih do kadrovskih, a jedan od većih problema je međuinstitucionalna nesaradnja i pitanje nadležnosti.

Ured za reviziju institucija FBiH u reviziji učinka "Upravljanja intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja Jadranskog mora" navodi da poseban problem predstavlja neadekvatno uređena zaštita mora, jer nijedan od donesenih propisa nije precizno definisao upravljanje morem i njegovu zaštitu.

Revizori su, takođe, ocijenili da Pravilnikom o postupcima i mjerama u slučajevima akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu nije propisano donošenje posebnih planova za incidentna zagađenja mora, nego je predviđeno da se planovi za incidentna zagađenja vode koriste i u slučaju zagađenja obalnih morskih voda, te je utvrđeno i značajno kašnjenje u donošenju operativnih planova za incidentna zagađenja voda. Utvrđeno je da nije donesen ni plan odbrane od iznenadnih zagađenja s broda i priobalnog pojasa unutarnjih voda, koji je trebalo da bude donesen shodno Zakonu o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi. Takođe je konstatovano da predmetnim zakonom nije precizno i jasno definisano koje su to institucije koje treba da donesu ovaj plan.

Nalazi revizije ukazuju i na to da je izostala adekvatna procjena rizika za nastanak incidentnog zagađenja mora, a utvrđeno je i kašnjenje u uspostavi funkcijskih grupa koje treba da osiguraju koordinaciju svih relavantnih institucija.

- U okviru funkcijskih grupa nije predviđeno učešće općine Neum, Lučke kapetanije Neum, niti kantonalnih ministarstava za vode i okoliš koji bi trebalo da imaju značajnu ulogu u slučaju incidenata na moru - ističu revizori i ocjenjuju da je upitna spremnost svih nadležnih institucija za efikasno postupanje u realizaicji federalnog operativnog plana.

- Uprkos činjenici da su nadležne institucije za vode i okoliš svjesne ovog problema, revizijom je utvrđeno da nisu poduzimale konkretnije aktivnosti i inicirale da se adekvatno uredi zaštita mora - navode revizori.

Istakli su i problem neadekvantog ogranizacijskog ustrojstva sektora vode, s obzirom na to da su nadležnosti vezane za zaštitu voda i interventno postupanje podijeljene i međusobno isprepletene između ministarstava nadležnih za vode, ministarstava nadležnih za okoliš, kao i većeg broja drugih institucija na različitim nivoima vlasti. Neadekvatne institucionalne pretpostavke, kako navode revizori, evidentne su i u dijelu izrade i donošenja planova interventnog djelovanja u slučaju incidentnog zagađenja voda.

- U gotovo svim institucijama nadležnim za vode i okoliš istkanut je problem nedovoljnih i neadekvantih kadrovskih kapaciteta, koji je prisutan već dugi niz godina - ističe se u izvještaju.

Anes Podić, iz Eko-akcije, organizacije za zaštitu okoliša, za Nezavisne kaže da BiH ima jako malo mora i da uopšte nije iznenađenje što nema brige za njega te da je osnovni uzrok poroblema što u BiH sistem zaštite okoliša uopšte ne postoji.

- Rijeke koje su nam zaista dragocjene i odakle se napajaju mnogobrojni gradovi su zapuštene i šta onda očekivati od tog komadića mora za koji je uvijek javna percepcija da pripada nekom drugome - ističe Podić.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kažu da je ovo ministarstvo donijelo rješenje i o korištenju Federalnog operativnog plana za incidentna zagađena III stepena ugroženosti u FBiH ("Sl. novine FBiH" 19/20), koji je objavljen na strani Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nažalost, na upit Nezavisnih iz ovog ministarstva samo su odgovorili i da plan postoji i uputili nas na link na kojem je plan, a njegove manjkavosti i probleme na koje upućuju revizori u ovom ministarstvu nisu komentarisali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.