NavMenu

Tramp potpisao zakon o pomoći milionima nezaposlenih

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 28.12.2020. 10:39
Komentari
Podeli
Donald Tramp (Foto: Joseph Sohm/shutterstock.com)Donald Tramp
Predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon koji obuhvata paket pomoći za saniranje posljedica pandemije i budžet za vladu u ukupnom iznosu od 2,3 biliona dolara.

Zakonom je predviđeno izdvajanje 900 mlrd USD za pomoć ugroženima tokom pandemije i 1,4 biliona dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Tramp je odustao od pretnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao pa je tako obnovljena pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i spriječeno zatvaranje vladinih službi u večeras u ponoć, preneo je AP.

Nekoliko članova Kongresa optužilo je Trampa i zatražilo da odmah potpiše zakonski predlog već usvojen u američkom Kongresu.

- Ovo što predsednik sada radi je veoma okrutno. Veliki broj ljudi pati zbog toga - poručio je sinoć demokratski senator iz Vermonta Berni Sanders.

Republikanski senator iz Pensilvanije Pet Tumi takođe je rekao da bi Tramp trebalo da potpiše zakonski prijedlog, pa da naknadno zatraži da se odobri dodatna pomoć.

- Sada imamo prijedlog u čijem utvrđivanju je učestovala i njegova administracija. Mislim da bi to trebalo da završimo - rekao je Tumi.


Zakon o pomoći zbog pandemije i budžetu za vladu usvojen je ubjedljivom većinom glasova u oba doma Kongresa, nakon što je Bijela kuća uvjerila republikanske lidere da će Tramp da ga podrži.

Umjesto toga, predsjednik je tražio da se prijedlog izmjeni i poveća predviđeni iznos jednokratne novčane pomoći za Amerikance sa 600 na 2.000 USD, prenosi GA.

Još nije poznato zašto je Tramp promijenio mišljenje i na kraju ipak potpisao zakon, ali indikativno je da su republikanci u Predstavničkom domu uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći.

Istovremeno, demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsjednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.