NavMenu

Na tri pilot lokacije u RS počinje evidencija neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnosti

Izvor: eKapija Petak, 25.12.2020. 13:59
Komentari
Podeli
(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
U cilju povećanja prihoda u budžetima lokalnih zajednica, kao i pravičnosti poreskog opterećenja svih imaoca ili korisnika nepokretnosti, Ministarstvo finasija Republike Srpske, u saradnji sa ostalim institucijama (Poreska uprava, Republička uprava za geodetske i iimovinsko-pravne poslove, Republički zavod za statistiku, Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Savez opština i gradova, Ministarstvo unutrašnjih poslova) i lokalnim zajednicama, radi na iznalaženju rješenja za brži i efikasniji način povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost.

Iako je Zakon o porezu na nepokretnost u primjeni od 2010. godine, i dalje značajan dio obveznika poreza na nepokretnost nije upisan u Fiskalni registar nepokretnosti, odnosno ne izvršava svoje zakonske obaveze zbog čega će se preduzeti dodatne aktivnosti kako bi se povećao obuhvat tih obveznika.

U vezi sa tim, u narednom periodu će se sprovesti pilot prijekat identifikovanja neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnosti koja će obuhvatiti tri katastarske opštine: КO Petrićevac 1 i 2 (grad Banjaluka) i КO Laktaši (opština Laktaši). Na osnovu urađene analize, utvrđeno je da u te tri КO ima oko 8.700 katastarskih čestica koje nisu upisane u Fiskalni registar nepokretnosti u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Grad Banjaluka, Opština Laktaši i Poreska uprava su potpisali Sporazum o saradnji i istim definisali način saradnje i rokove za provođenje pomenutih aktivnosti. Prihod od poreza na nepokretnost je 100% prihod budžeta lokalnih zajednica, te su iste zainteresovane za zajedničko učešće u aktivnostima širenja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost.

Poreska uprava Republike Srpske će, u skladu sa zakonom, poslati pozive poreskim obveznicima za koje je utvrđeno da nisu podnijeli poresku prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti, da u roku od 8 dana od prijema poziva podnesu tu prijavu.

Ukoliko efekti pilot projekta budu zadovoljavajući, takav način identifikacije neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnost će se primjenjivati ubuduće za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.