NavMenu

Skočile cijene goriva u BiH - Nadležni kažu da je snabdijevanje stabilno

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.12.2020. 08:33
Komentari
Podeli

(Foto: Divergent fotograph/shutterstock.com)
Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više od pet do sedam feninga po litru.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,74 KM, a sadašnja cijena mu je 1,81 KM po litru.

- Dizel je ranije koštao 1,76 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,83 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku od pet do sedam feninga - kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,64 KM, a dizela 1,67 KM.

I u FBiH ističu da je došlo do rasta cijena i one su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,71 KM, dok na drugim čak 1,99 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za "Nezavisne" da je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet do sedam feninga.

- Cijene neće dalje rasti i to je značajno za privrednike i građane Srpske u vrijeme predstojećih praznika. Naravno da dešavanja na svjetskom nivou mogu da budu faktor nestabilnosti cijena, a tiču se berzanske robe, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha da eventualni poremećaj na tržištu ili nestašicu reguliše na način da nema većih promjena u prodajnim cijenama - kazao je Trišić.

Dodaje da je siguran da u narednom periodu neće doći do povećanja cijena goriva u Srpskoj, ali i FBiH.

- Cijene nafte u RS najniže su u regionu, a niže su i u odnosu na FBiH za pet do deset feninga, što je svakako značajno za naše potrošače - pojasnio je Trišić.

Dodao je da će trenutne cijene goriva biti na snazi u narednih 15 dana.

- Snabdijevanje je stabilno, po mojim informacijama, niti jedan distributer nema problema u zalihama ili nabavci naftnih derivata, što je pozitivno s aspekta energetske stabilnosti tržišta - zaključio je Trišić.


Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

- Sigurno je da su cijene više i za desetak feninga, a čim počne poskupljenje goriva, građani očekuju da će doći do viših cijena i osnovnih životnih namirnica - kazala je Marić.

Ona podsjeća da se pad cijena osnovnih namirnica nije desio kad su u prethodnim mjesecima cijene goriva padale.

- Kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona sigurno je i diktirala i cijenu nafte, odnosno potražnju za naftom - kazala je Marić.

Dodala je da su vlasnici pumpi podigli cijene goriva vjerovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana.

Ona je ukazala i na to da postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.