NavMenu

Velika Britanija i EU postigle trgovinski sporazum, Bregzit nastupa 1. januara

Izvor: RTS Petak, 25.12.2020. 07:46
Komentari
Podeli
(Foto: Tumisu/Pixabay)
Poslije maratonskih pregovora, u posljednji čas, Velika Britanija i Evropska unija postigle su sporazum o trgovini.

Velika Britanija zvanično izlazi iz EU 31. decembra ove godine, tako da je sporazum sa Briselom praktično postignut u poslednji čas.

Iz kabineta premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je sve ono što je javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine ispunjeno ovim sporazumom.

- Preuzeli smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovini i ribolovačkim vodama - navedeno je u saopštenju uz isticanje da je dogovor "fantastična vijest" za porodice i kompanije u svakom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva.

Navodi se da je dogovor najveći trgovinski sporazum koje je potpisala svaka strana, a koji vrijedi 668 milijardi funti u 2019.

Dogovor takođe garantuje, navodi se u saopštenju, da zemlja više nije vezana za pravila EU, ne postoji nadležnost Evropskog suda pravde, kao i da su dogovorene sve "crvene linije" koje podrazumijevaju vraćanje suvereniteta.

- To znači da ćemo imati punu političku i ekonomsku nezavisnost 1. januara 2021 - ističe se u saopštenju Džonsonovog kabineta.

Mediji u Britaniji navode da je sporazum istorijska stvar za cijelu Britaniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.