NavMenu

Još ništa od partnerstva javnog i privatnog sektora u FBiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.05.2010. 15:35
Komentari
Podeli

Zakon o javno-privatnom partnerstvu (JPP) je jedan od ključnih zakona potrebnih da bi se brže moglo krenuti u izgradnju infrastrukturnih projekta koje je Federacija već pokrenula. Iako je Nacrt ovog zakona ušao u parlamentarnu proceduru Dom naroda Parlamenta FBiH prošle ga je sedmice odbio zbog, kako je istaknuto, nedolaska članova Vlade FBiH na sjednicu ovog Doma.

Premijer Federacije Mustafa Mujezinović je izrazio žaljenje zbog neusvajanja ovog Nacrta kao i Nacrta zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava sa većinskim učešćem državnog kapitala. Kazao je da su članovi Vlade Federacije u to vrijeme imali zakazanu sjednicu Vlade sa vrlo značajnim tačkama dnevnog reda.

"Želim vjerovati da je to jedini razlog neusvajanja zakona, s obzirom da bi se usvajanjem spomenutih zakona otvorile veće mogućnosti za jačanje domaćih preduzeća, izmirivanjem zaostalih obaveza, te mogućnosti razvoja privrede udruživanjem javnog i privatnog kapitala", kazao je Mujezinović.

Inače, javno-privatno partnerstvo je model gdje se projekti realiziraju udruživanjem kapitala, znanja i tehnologija javnog partnera (države, entiteta ili lokalne zajednice) s privatnim partnerima.

Stručnjaci ističu da se ovaj model do sada u EU pokazao kao vrlo uspješan u finansiranju velikih javnih projekata te je je on nužan jer u većini slučajeva javni sektor nema dovoljno sredstava za finaciranje istih.

Osim toga ovo je jedan od načina za privlačenja stranih direktnih investicija ali i način angažovanja kapitala domaćih investitora.

Stručnjaci ističu da važnost donošenja ovog zakona leži i u tome što bi se njime stvorio jasan zakonski okvir kojim bi bili utvrđeni uslovi pod kojima domaće i inostrane kompanije mogu investirati u izgradnju, odnosno rekonstrukciju javne infrastrukture, uključujući javne informacijsko-komunikacijske sisteme i građevine od javnog interesa.

Inače, JPP je moguće ostvariti u svim oblastima, a osobito u energetici, rudarstvu i industriji, prometu i komunikacijama, vodoprivredi, poljoprivredi i šumarstvu, komunalnoj infrastukturi, zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru, kulturi, zaštiti kulturno-historijskih spomenika, sportu, turizmu i zaštiti okoliša.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.