NavMenu

Plinacro i HEP zajedno razvijaju proizvodnju i transport vodonika u Hrvatskoj

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 25.12.2020. 07:34
Komentari
Podeli
(Foto: Orlando_Stocker/shutterstock.com)
Operator prenosnog sistema za prirodni gas Plinacro i Hrvatska elektroprivreda (HEP) dogovorili su saradnju u oblasti proizvodnje i transporta vodonika.

Predsjednici uprava firmi Plinacro i HEP potpisali su memorandum o razumijevanju u vezi sa aktivnostima na projektima proizvodnje i transporta vodonika, kao i na povezivanju planova za razvoj tehnologija i mreža za vodonik, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Kako se navodi u saopštenju Plinacro, u skladu sa ciljevima Evropske unije i očekivanom dekarbonizacijom privrede dvije kompanije su zainteresovane za stvaranje preduslova za razvoj infrastrukture za proizvodnju i transport vodonika.

Evropska komisija je prije nedelju dana predstavila futurističku strategiju održive i pametne mobilnosti čiji sastavni dio je i vodonik, koji se sve više nameće kao gorivo za energetsku tranziciju. U regionu su sličan potez kao ove dvije hrvatske firme povukle slovenačke energetske kompanije, a i Energetska zajednica priprema studiju o vodoniku.

Potencijal vodonika, posebno onog proizvedenog iz obnovljivih izvora, osnova je za dekarbonizaciju sektora industrije i transporta, pa se postavljanje zdravih temelja za razvoj sve važnijeg energenta budućeg evropskog energetskog miksa pokazuje kao neophodno, navele su dvije kompanije.


Njihova saradnja biće usmjerena i na uklanjanje zakonodavno-regulatornih prepreka i pripremu ključnih dokumenata, smjernica i mjera radi stvaranja usklađenih standarda za tržište vodonika.

Prema planu oporavka Evropske komisije, investicije u vodonik podstiču održivi razvoj i otvaranje konkurentnih poslova koji će biti ključni za oporavak od posljedica Covid-19 pandemije i nastavak energetske tranzicije.

Zajedničko ispitivanje mogućnosti i razvoj pilot projekata poslužiće kao osnova za prijavu projekata za finansiranje kod Evropske komisije, navele su dvije hrvatske energetske kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.