NavMenu

Kakav je put FBiH ka zelenoj energiji i koji će projekti biti aktuelni narednih godina?

Izvor: Večernji list Četvrtak, 24.12.2020. 11:51
Komentari
Podeli
VE Podveležje (Foto: EP BiH)VE Podveležje
Federaciju BiH u godinama koje su pred nama čeka svojevrsni energetski bum koji bi se očitovao kroz realizaciju nekoliko značajnih projekata iz područja energetike, počevši od novih vjetroelektrana, preko hidroelektrana, pa do kapitalnog projekta novog plinovoda kroz Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

Kandidirani projekti u programu javnih investicija Federacije BiH za razdoblje 2021. – 2023. otkrivaju kako je namjena podići razinu energetske neovisnosti Federacije, i to ulaganjem u nove izvore energije, poput vjetra, ali i kroz diverzifikaciju izvora uvoza plina.

Kad je riječ po Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne, ista je kandidirala projekt revitalizacije Hidroelektrane Jajce II. Radi se o hidroelektrani koja je smještena na obali rijeke Vrbas, uz magistralnu cestu Jajce – Banja Luka.

Tehničke mogućnosti


U kontekstu iskorištavanja snage vode, svakako je značajno za ukazati na važnost projekta Elektroprivrede HZ HB izgradnje Crpne hidroelektrane (CHE) Vrilo CHE koja će koristiti vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpiće vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena.

Godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije, instalirani protok je 2 x 25 m3/s, a ukupna snaga dvaju agregata je 66 MW. CHE Vrilo otvara i brojne druge perspektive.

U skladu s naporima za korištenjem što većeg broja obnovljivih izvora energije, uskoro se kreće u realizaciju izgradnje druge vjetroelektrane koju će graditi Elektroprivreda HZ HB. Radi se o projektu vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna. Predmetno područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza u smislu ekonomske opravdanosti, tehničkim i prostornim mogućnostima te zanemarivim ekološkim utjecajem. U tijeku su pripremne aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola. Ukupna vrijednost projekta biće poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine biće definirana nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke. Vrijedi svakako ukazati i na ulaganja u realizaciju kapitalnog projekta modernizacije crpne hidroelektrane (CHE) Čapljina, a što uključuje uvođenje novih tehnologija, koje su ujedno jednostavnije i jeftinije za održavanje.


Kada je riječ o Elektroprivredi BiH, a u kontekstu obnovljivih izvora energije, u toku je gradnja vjetroelektrane Podveležje, a ako vremenske prilike to budu dopuštale, do kraja ove godine vjetropark će u najvećoj mjeri biti završen i montirani svi vjetroagregati.

EP BiH je za iduće razdoblje kandidovala i izgradnju hidroelektrane Kovanići na rijeci Bosni, snage 9,1 MW.

Gasovod Južna interkonekcija

U kontekstu jačanja energetske neovisnosti FBiH posebno mjesto zauzima kapitalni projekt Južna interkonekcija, odnosno izgradnja gasovoda koji će se od Zagvozda (RH) preko Posušja jednim krakom ići prema Novom Travniku, a drugim prema Mostaru.

Nakon dovršetka studije izvodljivosti stvoriće se pretpostavke za izradu studije utjecaja na okoliš. Sva navedena dokumentacija preduvjet je za izradu glavnog projekta koji bi trebao biti završen do 2022. godine, a radovi biti izvođeni tijekom 2023. i 2024. kad bi se gasovod trebao pustiti u pogon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.