Izvor: Lider poslovni tjednik | Ponedjeljak, 03.05.2010.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(Lider BiH) Igre na sreću: Deseci milijuna KM završavaju u džepovima privatnika

(Foto: b)

Zgrada federalne Vlade u Sarajevu zapaljena je tijekom nedavnih protesta boračkih udruga nezadovoljnih zbog rezova koje vlasti provode na njihovim pravima. Bez obzira na sve očitiju političku pozadinu nemira koji su izbili tijekom tih demonstracija, nepobitna je činjenica da novca u proračunu za financiranje javne potrošnje u dosadašnjem obujmu nema. Zbog toga se rupe odavno pokušavaju zakrpati kreditima MMF-a, koji zauzvrat zahtijeva bolne reforme. Vlasti zaokupljene borbom za dobivanje kredita, u potpunosti su, međutim, digle ruke od pokušaja da proračun napune prihodima iz vlastitog dvorišta, za šta postoje više nego realni izvori. Jedan od takvih je i područje igara na sreću, u kojem vlada potpuni kaos, koji rezultira odljevom desetina milijuna maraka u džepove pojedinaca, umjesto njihovim smještanjem u proračun.

Skriveno izvješće

Osim tradicionalne nezainteresiranosti vlasti da se uhvati u borbu s otklanjanjem uzroka bilo kojeg, pa tako i tog problema, postoje i zabrinjavajući znaci kako postoji sprega između vlasnika privatnih kladionica i pojedinih dužnosnika koji bi takvu borbu trebali predvoditi. Naime, još sredinom veljače ove godine ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda dobio je od direktora federalne Porezne uprave Midhata Arifovića preciznu informaciju o stanju u području igara na sreću i klađenju u FBiH. Podaci koji su dostavljeni ministru, u izvješću do kojeg je Lider BiH došao, više su nego šokantni. Unatoč tome, to izvješće ni do danas nije raspravljano na sjednici Vlade!

Iz njega se jasno vidi da kladionice u Federaciji izbjegavaju plaćanje desetina milijuna KM poreza državi, a predstavnici države na to zatvaraju oči već godinama. Prema podacima Porezne uprave, u FBiH je potkraj 2009. godine radilo ukupno 1.538 uplatnih mjesta za klađenje, kojim je upravljalo 14 poduzeća, od kojih je samo Lutrija BiH državno, dok su sve ostalo privatne kompanije. Koliko je velik biznis s kladionicama u FBiH najbolje potvrđuje podatak da je službeni prijavljeni prihod svih kladionica u trogodišnjem razdoblju iznosio čak 454 milijuna maraka. Međutim, u izvješću se navodi da je sasvim izvjesno da je prihod u stvarnosti i mnogo veći, jer kladionice i dalje nisu povezane direktnom online vezom sa serverom Porezne uprave FBiH, odnosno ostvareni promet ne prijavljuje se poreznicima automatski prilikom uplate novca igrača. To se radi naknadno, pa ga je moguće ispravljati. Posebno je indikativno i još više zabrinjava da je nedavno u Parlamentu FBiH, tijekom proučavanj Prijedloga izmjena Zakona o igrama na sreću, odbijena odredba koja je predviđala povezivanje svih uplatnih mjesta kladionica s Poreznom upravom! Najveći prihod od igara na sreću od 2006. do 2009. godine prikazala je Lutrija BiH sa 104,6 milijuna KM, slijedi Premier World Sport Mostar s 99 milijuna, Derby Bet Shop sa 74 milijuna, Inter-sport Mostar sa 68,5 milijuna, Bet Live Novi Travnik s 38 milijuna KM...

Neplaćanje poreza

U izvješću koje je uputio ministru Vjekoslavu Bevandi, direktor Porezne uprave Arifović navodi da kladionice u FBiH izuzev Lutrije BiH ‘ne uplaćuju ili uplaćuju minimalne iznose poreznih obveza’. Tu izjavu najbolje ilustrira podatak da su kladionice u trogodišnjem razdoblju platile 85,1 milijun KM poreza, od čega je Lutrija BiH platila čak 58 milijuna KM, dok su ostali plaćali simbolične, čak i smiješno niske iznose poreza, iako imaju čak i već veći broj uplatnih mjesta od državne lutrije. Tako je, primjerice, kladionica Premier World Sport iz Mostara u tom razdoblju uplatila 5,8 milijuna KM poreza, iako ima 292 poslovnice u FBiH, za razliku od Lutrije BiH, koja ima 123 uplatna mjesta! Drugim riječima, u proračun FBiH Lutrija BiH po jednoj poslovnici platila je za tri godine 471.544 KM poreza, dok je Premier World Sport po jednoj svojoj kladionici platio mizernih 19.863 maraka.

Slična, ako ne i gora situacija je i s ostalih 13 privatnih tvrtki koje se bave organiziranjem klađenja u FBiH. Tako je Bet Live iz Novog Travnika platio 6,6 milijuna KM poreza u posljednje tri godine, a raspolaže s 268 uplatnih mjesta. Kladionica Wiliams iz Širokog Brijega platila je pet milijuna KM, a klađenje organizira u 195 objekata. Kladionica Milenium Ljubuški, koja u FBiH ima 136 uplatnih mjesta, platila je 1,7 milijuna KM poreza, Derby Bet Shop Mostar sa 155 uplatnih mjesta platio je tri milijuna KM poreza. No, vjerojatno najskandalozniji podatak iz Arifovićevog izvješća je onaj koji se odnosi na uplate poreza na dobitke od igara na sreću. Od 2006. do 2009. godine od tog poreza naplaćeno je svega osam milijuna KM, od čega je Lutrija BiH platila sedam! Arifović, kao primjer da kladioničari ne poštuju svoje porezne obveze kada je u pitanju ta vrsta poreza, navodi slučaj kladionice Premier World Sport, koja je u tri godine prikazala prihod od 99,6 milijuna KM, što je približno jednako prihodu Lutrije BiH u istom razdoblju, ali je uplatila svega 196.957 KM poreza na dobitke od igara na sreću. Preciznije rečeno, iako ta privatna kladionica ima dvostruko više uplatnih mjesta od državne lutrije, platila je 35 puta manje poreza na dobitke od nje!?

Rupe u zakonu

Upravo priča u vezi s plaćanjem poreza na dobitke najbolje pokazuje koliko je sustav oporezivanja igara na sreću loš. Porezna uprava FBiH obavila je dvije kontrole kladionica u 2003. i 2008. godini i prema toj osnovi obračunala oko 34 milijuna KM neplaćenog poreza na dobitke, ali privatne kladionice do danas su platile svega 460.000 KM, jer im sustav omogućava žalbeni postupak koji traje godinama. Kladionice se mogu žaliti Ministarstvu financija FBiH, a nakon što i ono eventualno riješi žalbe na njihovu štetu, moguće je pokrenuti sudski postupak koji traje godinama. Arifović u izjavi za BH Lider priznaje da država trpi milijunsku štetu zbog neplaćanja poreza u tom području, ali tvrdi da poreznici nemaju načina da se protiv toga efikasnije bore. Ističe da su poreznici davno tražili da se uspostavi direktna veza između svih kladionica i Porezne uprave, ali to nije prošlo u Parlamentu FBiH. Također, predlagano je da se odustane od oporezivanja dobitaka, već da se oporezuju uplate u igrama na sreću, ali ni to nije prošlo.

"Nije primjereno da optužujemo bilo koju instituciju, međutim, od 2003. godine mi izdajemo rješenja o naplati poreza, a naša je rješenja ranije poništavalo Ministarstvo financija, mi smo ih ponovo izdavali, ali ti žalbeni postupci i dalje traju i dosad smo na sudu okončali samo jedan predmet", kaže Arifović, dodajući da zbog trajanja tih postupaka poreznici ne mogu ići u nove kontrole. Posebno ističe kako ga čudi da niko iz službenih institucija od Porezne uprave nikada nije ni tražio informaciju o stanju u području igara na sreću. "Ovdje je prije svega riječ o prihodima kantona i mene čudi da nema reakcija iz kantona da se uredi sustav", kaže Arifović.

Unatoč svemu tome, iz Vlade FBiH i posebice Ministarstva financija, koje je još prije godinu najavilo predlaganje novog zakona o igrama na sreću, nema nikakve reakcije. Umjesto toga, nastavlja se borba za ispunjavanje uvjeta kojim bi se osigurali dodatni međunarodni krediti za spas proračuna, iako je očigledno da i unutar zemlje postoje znatne rezerve čijim punim aktiviranjem MMF možda i ne bi trebao.

piše: Admir Mujanović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bihUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.