NavMenu

Nove sankcije stižu iz Energetske zajednice - Blok 7 u Tuzli izbjegao kazne

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 24.12.2020. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Energetska zajednica će usvojiti nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja obaveza koje proističu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kažu u toj organizaciji za Nezavisne.

Kako je saopšteno iz Energetske zajednice, sankcije se odnose na tri oblasti, koje su i u ranijem periodu bile sporne, odnosno nisu implementirane. Jedna mjera se odnosi na nepoštovanje pravila iz Drugog energetskog paketa koje se odnose na gasni sektor, zatim na nepoštovanje direktive koja se odnosi na smanjenje emisija sumpora u pogonskim gorivima te zbog neprimjenjivanja Trećeg energetskog paketa.

U Energetskoj zajednici kažu da BiH ne primjenjuje u cijelosti ni odredbe koje se odnose na Drugi energetski paket, koji je usvojen 2003. godine, dakle ni 17 godina od njegovog uspostavljanja, tako da nije iznenađujuće da BiH nije implementirala ni Treći paket, koji je naslijedio prethodna pravila. Treći energetski paket usvojen je 2009, odnosno prije 11 godina.

Na sajtu Energetske zajednice nema informacija koje vrste sankcija su predviđene, ali sudeći prema već važećim sankcijama prema BiH, može se raditi o uskraćivanju nekih budućih investicija, na šta se BiH ni u prethodnom periodu nije pretjerano obazirala. Kako stoji u izvještaju koji je Energetska zajednica objavila prošlog mjeseca, BiH nije implementirala ni Drugi ni Treći energetski paket. Neke od oblasti u kojima nije ostvaren napredak su, kako ističu, i dalje neodvajanje distributera od proizvođača električne energije, kao i nedostatak ovlaštenja na nivou državnog regulatornog tijela. Osim toga, ne postoji zakonska osnova za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije, a i gasni sektor funkcioniše mimo evropskog okvira.

- Jedino je RS usvojila Zakon o gasnom sektoru koji je uglavnom usklađen s pravnom stečevinom Energetske zajednice, ali sve dok nema državnih institucija u ovoj oblasti, ovaj entitet je izolovan od države - naglašeno je u tom izvještaju.

Iako je, kako naglašavaju, BiH započela zelenu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije i ekološki prihvatljivoj proizvodnji energije, u izvještaju ocjenjuju da BiH vrlo vjerovatno neće biti u stanju da ispuni postavljene ciljeve o redukciji zagađenja od 40%. Na najavu uvođenja novih sankcija reagovala je Elektroprivreda BiH izrazivši zadovoljstvo da Ministarski savjet Energetske zajednice nije uveo sankcije BiH zbog Bloka 7, odnosno izgradnje termoelektrane u Tuzli.


Kako su saopštili, Branko Marić, pravni zastupnik Elektroprivrede BiH, kaže da je postupak protiv centrale propao kada je, između ostalog, jedna od najuglednijih banaka, Raiffeisen, potvrdila da je garancija Vlade FBiH za Blok 7 izdata pod istim uslovima pod kojim bi i banka izdala bankarsku garanciju, odnosno tržišnim.

- Naknada koju je Elektroprivreda platila FBiH je ugovorena u procentu 3,3%, te je bila jednaka naknadi za koju bi Elektroprivreda BiH mogla pribaviti garanciju. Za garanciju i naknadu za njeno izdavanje, Elektroprivreda BiH je Vladi FBiH uplatila 48 mil KM i prihvatila brojne druge komercijalne uslove. Smatramo da su to iznos i uslovi koje bismo morali platiti bilo kojoj banci - saopštili su oni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.