NavMenu

Cazin dobija agrometereološku i stanicu za mjerenje kvaliteta zraka

Izvor: eKapija Srijeda, 23.12.2020. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Moon Light PhotoStudio/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Federalnog hidrometereološkog zavoda Almir Bijedić juče, 22. decembra, je boravio u posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje su ga u kabinetu Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša primili ministar Adnan Alagić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Naime, kako u Unsko-sanskom kantonu ne postoji institucionaliziran monitoring kvaliteta zraka, neophodno je bilo pokrenuti aktivnosti po ovome pitanju. S obzirom na to da je Federalni hidrometereološki zavod u okviru svojih kapaciteta i resursa sa kojima raspolaže obezbijedio sredstva kako bi i ovaj Kanton bio umrežen sa odgovarajućom opremom, ovo je bila prilika da direktor Bijedić posjeti Unsko-sanski kanton, saopšteno je iz Vlade USK.

Također, u sklopu posjete, isti dan održan je i sastanak u Gradu Cazinu, gdje je goste primio gradonačelnik Nermin Ogrešević. Razlog za posjetu Cazinu je taj što će ova lokalna zajednica od strane Federalnog hidrometereološkog zavoda također dobiti vrijednu donaciju u vidu agrometereološke stanice.

Potrebno je istaći da monitoring kvaliteta zraka u FBiH u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda i nadležnih organa kantona i jedinica lokalne samouprave koji treba da osiguraju mjerna mjesta i mjerne stanice za fiksna mjerenja u federalnoj i lokalnim mrežama za monitoring kvaliteta zraka, zatim mjerenja i uzorkovanja zagađujućih materija koja nisu obuhvaćena mrežom monitoringa kvaliteta zraka, kao i prenos, obradu, provjeru validnosti i analizu dobijenih rezultata.

Ukupna vrijednost opreme koju Unsko-sanski kanton treba dobiti je procijenjena na 300.000 KM bez PDV-a, a očekuje se da će biti postavljena do kraja februara 2021. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.