NavMenu

Od sada bez zakazivanja pregleda "preko reda" - Kantonalna bolnica Zenica uvela softver za liste čekanja

Izvor: eKapija Srijeda, 23.12.2020. 11:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MIND AND I/shutterstock.com)Ilustracija
Centri civilnih inicijativa (CCI) i predstavnici Kantonalne bolnice Zenica juče, 22. decembra, su u Zenici predstavili inovativni informacioni sistem za transparentne liste čekanja pacijenata.

Navedeni sistem kreiran je i implementiran u Kantonalnoj bolnici Zenica u okviru Projekta sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koga provode Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pacijenti, korisnici javnih zdravstvenih usluga, najčešće ne razumiju interne procedure zdravstvenih ustanova za kreiranje listi čekanja, kao i kapacitete i prioritete ustanova. Nedovoljna informisanost o načinu na koji se liste formiraju i bez uvida u same liste čekanja može dovesti do nepovjerenja pacijenata prema sistemu javne zdravstvene zaštite i do nezadovoljstva zdravstvenim uslugama. Sa druge strane, netransparentnost procesa i njegova nedefinisanost otvara vrata da osoblje, koje je nadležno za formiranje listi, tom problemu pristupa na nepošten i neadekvatan način, a u nekim slučajevima javlja se prostor za korupciju, prenosi portal Zenit.ba.

- Upravo ovim primjerom saradnje sa Kantonalnom bolnicom Zenica, kroz uvođenje inovativnog softvera za liste čekanja, želimo prikazati dobre prakse – kada građani imaju potpuni uvid u zakazane preglede i operacije, kao i sam proces kreiranja listi čekanja, kako se smanjuje mogućnost korupcije, spriječava zakazivanje pregleda "preko reda", te jača povjerenje građana u ustanovu – rekao je Asmir Ćilimković, projekt menadžer CCI-a.

Kantonalnoj bolnici Zenica osigurano je prikladno programsko rješenje, kompatibilno postojećem softveru u okviru ove javne ustanove, za javno objavljivanje listi čekanja pacijenata za najznačajnije medicinske preglede i intervencije.

Trenutno se objavljuju liste čekanja gdje postoji veće opterećenje sa mogućnošću proširenja i na druge preglede i operacije.

Dr Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica, istakao je prednosti novog softvera za liste čekanja.

- Uređeni sistem Listi čekanja se radi elektronski, jednostavan je i olakšava rad medicinskim radnicima pri naručivanju. Pacijent odmah dobije informaciju o terminu usluge i aktivno je informisan pri eventualnoj promjeni termina. Ovim načinom naručivanja na liste čekanja unapređuje se komunikacija sa pacijentom i jača povjerenje pacijenta u ustanovu i sistem javnog zdravstva u cjelini – rekao je Spahić i dodao da se ovakvim naručivanjem smanjuje broj nepotrebnih ulazaka u krug bolnice i putovanja pacijenta do bolnice, a što je posebno važno u uslovima epidemije Covid-19.

Predstavljeni softver za javno objavljivanje listi čekanja ima mogućnost integracije u postojeća riješenja u različitim zdravstvenim ustanovama. Na taj način moguća je njegova primjena i u drugim bolnicama.

U narednom periodu isti softver će biti predstavljen i drugim zdravstvenim ustanovama u BiH, za koje se očekuje da će slijediti pozitivan primjer KB Zenica, te integrisati predstavljeno inovativno rješenje za liste čekanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.