Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 23.12.2020.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi specijalisti ojačavaju zdravstvo u RS - Tokom 2021. na stručnom usavršavanju biće oko 370 mladih ljekara

Ilustracija
Ilustracija (Foto: nuiza11/shutterstock.com)
Javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj u narednoj godini na stručno usavršavanje mogle bi da pošalju više od 370 mladih ljekara iz oblasti kao što je kradiologija, pedijatrija, patologija, epidemiologija, anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija, te mnogih drugih.

Priliku za sticanje novih znanja pored zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, gdje je predviđeno 335 specijalizacija i 38 supspecijalizacija, dobiće i zaposleni u visokoškolstvu, privatnim ambulantama i stomatološkim ordinacijama i drugi.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku RS najveću potrebu za specijalizantima i supspecijalizantima u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u narednoj godini iskazao je Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, čak oko 220, a najviše iz oblasti anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je za Glas Srpske da, pored dogradnje i modernizacije, ova zdravstvena ustanova najviše ulaže u kadar, koji na edukaciju i usavršavanje odlazi u poznate zdravstvene centre i klinike u inostranstvu.

- Kadar je najvažniji, zbog toga nastojim da im omogućimo što bolju edukaciju. S obzirom na to da proširujemo kapacitete, takođe je potreban i novi kadar tako da bi u novoj godini moglo biti i novog zapošljavanja - rekao je Đajić.

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović kazao je da je 15 ljekara iz ove ustanove trenutno na specijalizaciji i troje na supspecijalizaciji, te su za narednu godinu zatražili edukaciju još po jedog iz pet oblasti.

- Pratimo kako nam koji ljekar odlazi u penziju, te na osnovu toga i povećanja obima posla na odjeljenjima pravimo plan specijalizacija. Za narednu godinu tražili smo pet specijalizacija. Na primjer, iako već imamo tri anesteziologa i isto toliko ljekara na specijalizaciji, a za osnovne potrebe bolnice potrebno je njih pet, tražili smo još jednog, jer je zbog virusa korona sve veća potreba za specijalistima iz ove oblasti - naglasio je Popović.

Direktor bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija kaže da ova zdravstvena ustanova ima potrebu da zaposli devet specijalista, jer nekoliko ljekara koji tu već rade u narednom periodu odlazi u penziju.

- Mjesta ima za dvoje specijalista iz interne medicine i po jedan za oftalmologiju, infektologiju, gastroenterologiju, patologiju, otorinolaringologiju, radiologiju i pedijatriju. Jedan dio edukacije obaviće kod nas u bolnici, dok će se, u dogovoru sa mentorima, usavršavati i u UKC RS ili u Kliničkom centru Srbije - istakao je Šešlija.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Doboj Slavka Kovačevića, ova zdravstvena ustanova na dodatno usavršavanje u 2021. želi da pošalje po ljekara za porodičnu medicinu i hitne službe, dok je planom specijalizacije i supspecijalizacije za narednu godinu edukacija predviđena za epidemiloga hroničnih nezaraznih bolesti.

- Ne planiramo zapošljavati nove ljekare, jer smo to učinili tokom ove godine zbog pandemije. Na dodatno usavršavanje poslaćemo mlade ljekare koji već rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz koje oblasti će ljekari naredne godine biti upućeni dogovorićemo se sa nadležnima jer supspecijalizacija za epidemiloga hroničnih nezaraznih bolesti nije neophodna - kazao je Kovačević.

Druge ustanove

Prema godišnjem planu specijalizacija i supspecijalizacija u narednoj godini na usavršavanje bi trebalo da odu i 23 ljekara iz privatnih zdravstvenih ustanova, te sedam iz visokoškolskih i drugih ustanova ove struke u Srpskoj.

Najviše specijalizacija u privatnom sektoru predviđeno je za stomatologe, dok na usavršavanje, kad su u pitanju visokoškolske ustanove Medicinski fakultet Foča šalje četvoro zaposlenih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE