NavMenu

Robni deficit BiH za deset mjeseci manji gotovo 20% - Najveći pad razmjene u metalskom sektoru

Izvor: RTRS Srijeda, 23.12.2020. 08:37
Komentari
Podeli

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinski robni deficit BiH u 10 mjeseci iznosio je oko 5,4 mlrd KM, što je manje za 19,9% u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Vuković je naveo da je u pomenutom periodu iz BiH izvezeno robu u vrijednosti od oko 8,9 mlrd KM, što je manje za 11,2% u odnosu na 10 mjeseci lani, dok je uvoz iznosio oko 14,2 mlrd KM, što je manje za 14,8% u odnosu na 10 mjeseci prošle godine, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 62,4%.

Početkom pandemije virusa korona, prema riječima Vukovića, najveći pad uvoza i izvoza zabilježio je metalski sektor i to proizvodnja dijelova u autoindustriji, tekstil i drvo su bili u jakom padu jer je došlo do zatvaranja sjeverne Italije.

On je rekao novinarima u Sarajevu da je izvoz krenuo, te da su ove grane počele da bilježe oporavak onog trenutka kada je prestao "lokdaun" u zemljama Zapadne Evrope, naglasivši da se to nije desilo sa turizmom i uslužnim djelatnostima.

- Nažalost, naš turizam, hotelijerstvo, dakle uslužna djelatnost i međunarodni prevoz putnika, ostao je i dalje na vrlo niskim granama. Prema pokazateljima, u prošloj godini smo imali osam miliona noćenja, a ove godine oko 700.000 do 800.000 - istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ove uslužne djelatnosti su u vrijeme pandemije zabilježile strašan pad, te je zato Spoljnotrgovinska komora apelovala i apeluje i danas na vlasti u BiH da se pomogne ovoj grani, što je više moguće.

Vuković je rekao da je za privredu BiH ovo bila jako teška godina, tako da je Komora, u konstantnoj saradnji sa privredom, vlastima u BiH, predložila četrdesetak mjera za sanaciju ekonomije zemlje, od kojih je više od 30 uvaženo.

- Moramo još biti oprezni. U narednoj godini očekujemo blagi rast izvoza BiH, ali će sve zavisiti od stranih tržišta, a prije svega EU, gdje zapravo završava 72% naše robe - istakao je Vuković.

Govoreći o digitalizaciji, Vuković je naveo da je Komora bila pionir kada se radila digitalna transformacija u BiH, odnosno analiza stanja trenutne digitalizovanosti u svim područjima i granama privrede BiH.

- Ta faza je završena. Potom smo prešli na digitalizaciju komorskog sistema, digitalizovali smo Komoru, uveli neke dokument-menadžment sisteme, a sada radimo na digitalnoj komori koja će biti dostupna svim privrednicima u olakšavanju njihovog poslovanja, komunukacije i traženja partnera i investitora - istakao je Vuković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.