NavMenu

Kada telefon najviše zrači i kako da se zaštitimo?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.12.2020. 07:54
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Anastasia Gepp)
Iako nauka još uvijek nije donijela konačan sud o uticaju mobilnih telefona na zdravlje, vjeruje se da je glavna opasnost tog uređaja prijeti od emisije elektromagnetnog zračenja.

Ruski neurolog Marat Jakupov‚ savjetuje kako da se zaštitimo od štetnog dejstva uređaja koji nam je veći dio dana pri ruci.

- Stalna upotreba pametnih telefona i negativni uticaj elektromagnetnog zračenja na živa tkiva ljudi mogu da izazovu česte glavobolje, dnevnu pospanost, povećanu razdražljivost i umor - upozorio je ljekar.

Jakupov je za ruski agenciju Prime objasnio da elektromagnetni talasi mogu dovesti do zagrijavanja unutrašnjih tkiva, a zračenje mobilnih uređaja apsorbuju mnogi ljudski organi. Drugim riječima, što je moćniji izvor elektromagnetnog zračenja, to je veći rizik od mutacija u jezgrima naših ćelija, koje često uzrokuju rak, prenosi Sputnjik mundo.

Da bi smanjio štetu mobilnih telefona po ljudsko tijelo, Jakupov savjetuje da uređaj ne koristite prečesto i da ga ne stavljate pored sebe.

- Kada kupujete novi uređaj, odaberite model sa najmanjom snagom i ne nosite svoj mobilni telefon u džepovima - preporučuje ljekar.

- Ako treba da razgovarate, ne zaboravite da napravite 15-minutnu pauzu između razgovora. Noću je bolje da telefon potpuno isključite. Ne bi trebalo da bude kasnih noćnih razgovora, a budilnik će zvoniti i kada je uređaj isključen - primijetio je Jakupov.

Konačno, neurolog preporučuje da uređaj prislonite na uvo tek nakon što se osoba javi, jer telefon emituje najviše zračenja dok se uspostavlja veza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.