NavMenu

U pripremi predstavljanje investicione ponude RS - Razvojna agencija Republike Srpske uključena u projekte podrške preduzetnicima

Izvor: Glas Srpske Utorak, 22.12.2020. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)Ilustracija
Razvojna agencija Republike Srpske (RARS) će u narednom priodu, u saradnji sa lokalnim zajednicama, raditi na pripremi predstavljanja investicione ponude potencijalnim ulagačima na sajmovima i sličnim događajima, izjavio je direktor RARS-a Marinko Đukić.

- Već smo kreirali informacioni sistem čiju okosnicu čine Baza lokacija i Baza dobavljača, kao i investicioni vodič, a urađena je i promotivna brošura za investitore. Baze sadrže ažurirane podatke tako da u svakom trenutku potencijalni investitor može imati pouzdanu informaciju o dostupnim lokacijama za investiranje, kao i o preduzećima koja mogu biti potencijali dobavljači - izjavio je Đukić u intervjuu Srni.

On je naveo veoma uspješnu realizaciju projekta Challenge to change, koji predstavlja podršku inovativnim poslovnim subjektima u BiH putem grantova u maksimalnom iznosu od 10.000 EUR za početnike u poslu, odnosno 30.000 EUR za zrele privredne subjekte.

Đukić je podsjetio da je donator Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, odnosno Ambasada Švedske u BiH, kao i da su do sada potpisani ugovori sa 175 firmi iz cijele BiH, od kojih je 65 iz Republike Srpske.

- Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava po potpisanim ugovorima je 4 mil EUR, od čega se na privredne subjekte iz Srpske odnosi 1,5 mil EUR. Realizacijom ovih projekata u Srpskoj je omogućeno otvaranje 300 radnih mjesta, a zadržano oko 1.700 postojećih - rekao je Đukić.

RARS radi i na međunarodnom projektu "Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme", koji sufinansira EU u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, u kojem učestvuje 19 partnera iz osam zemalja Dunavske regije.

- To je jedan od rijetkih projekata na našim prostorima koji je okrenut teško zapošljivim kategorijama kao što su lica preko 51 godine ili lica koja su izgubila posao tokom pandemije virusa korona, a ima za cilj da se kroz njega razvije održiv sistem za podršku samozapošljavanju starijih osoba kroz izgradnju digitalnih vještina - kaže Đukić.

Đukić je naglasio da RARS u okviru Dunavskog transnacionalnog programa sprovodi i projekat pružanja "druge šanse" za preduzetnike čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, preduzetnike sa poteškoćama u poslovanju, te početnike u poslu.

Kroz ovaj program u Srpskoj je podržano 28 privrednika, koji su, osim edukacija, dobili besplatnu savjetodavnu pomoć, te mogućnost da razrade lične akcione planove.

- U toku je pružanje mentorske podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslovanju, te će do kraja projekta broj podržanih privrednika biti svakako veći - istakao je Đukić.

On je naveo da je RARS prepoznao potrebu jačanja kapaciteta lokalnih razvojnih agencija, lokalnih zajednica i drugih institucija i organizacija, naročito u kontekstu budućeg sticanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, te da u okviru toga obuka traje tri dana i radi se na praktičnim primjerima.

Do sada je u Srpskoj organizovana 21 takva obuka sa 377 polaznika iz 48 jedinica lokalne samouprave i oko 120 institucija na lokalnom nivou.

U oktobru prošle godine je zvanično došlo do preimenovanja i transformacije nekadašnje Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RARS.

Usvojenim izmjenama zakona došlo je do proširenja nadležnosti ove ustanove, budući da je višegodišnja primjena pokazala da prethodni zakon nije obuhvatio sve stručne i druge poslove koje RARS obavlja ili može da realizuje u praksi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.