NavMenu

Nacionalni park Una u međudržavnom projektu održive zaštite okoliša - Završetak planiran na ljeto 2022.

Izvor: eKapija Utorak, 22.12.2020. 15:00
Komentari
Podeli
Nacionalni park Una (Foto: nationalpark-una.ba)Nacionalni park Una
Prekogranična ekološka povezanost Alpa i Dinarskih planina – DINALPCONNECT novi je projekat Interreg ADRION evropskog transnacionalnog programa među čijim temeljnim fokusima djelovanja je održiva zaštita okoliša.

Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva jedan je od 11 projektnih partnera DINALPCONNECT konzorcijuma čiji je cilj ovim projektom osnažiti ekološku povezanost Alpa i Dinarskih planina.

Na implementaciji projekta aktivno radi oko 40 stručnjaka i istraživača iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Crne Gore, predstavljajući timove projektnih partnera, te pridruženih partnera projektnog konzorcijuma DINALPCONNECT, saopšteno je iz CENER-a.

Smjer projektnog djelovanja je ojačati transnacionalnu i sektorsku saradnju u cilju poboljšanja ekološke povezanosti kroz Dinarske planine, povezujući ih sa Alpima i na taj način omogućavajući dugoročnu zaštitu biološke raznolikosti uzimajući u obzir trenutne i buduće klimatske promjene. Ekološka povezanost promoviše kretanje organizama, olakšavajući na taj način ekološke procese koji omogućavaju dugoročno funkcionisanje ekosistema, očuvanje biološke raznolikosti i pružanje usluga ekosistema.

Projekat je dobio veliku pažnju i podršku EU strategije za Alpski region (EUSALP) i EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), čiji je predstavnik Mitja Bricelj projekat okarakterisao kao vrlo značajan za Evropu i sve države koje predstavljaju kontakt između alpskog i dinarskog ekosistema, kao i jadranskog i dunavskog regiona.

- Nalazimo se na žarištu biološke raznolikosti Evrope i ovaj projekat je neophodan za buduće generacije i budućnost Evrope. Potrebno je uspostaviti plavi i zeleni koridor između alpskog i dinarskog ekosistema koji bi trebali biti prepoznati kao zone koje će spriječiti dalje fragmentiranje eko-povezanosti. Zeleni i plavi koridori su ekološke prostorne veze područja zelene infrastrukture koje održavaju ili poboljšavaju biološku raznolikost, a njihova osnovna karakteristika je povezanost - istakao je Bricelj.

U okviru implementacije projekta definisana su pilot područja projekta u kojima će se provoditi planirane projektne aktivnosti međusobnog ekološkog povezivanja, a koja se prostiru kroz 7 zemalja Balkanskog poluotoka:

1. Natura 2000 Kras - Natura 2000 Učka i Ćićarija (Slovenija - Hrvatska);
2. Lovačko područje Tarvisiano – menadžment lovačkog područja Triglav/Nacionalni park Triglav (Italija - Slovenija);
3. Natura 2000 Lisac - Nacionalni park Una i općina Drvar (Hrvatska - Bosna i Hercegovina);
4. Sjeverni Pindus - selo Frasher, Permet - Vikos (Albanija - Grčka).

Pilot područje DINALPCONNECT projekta u BiH je Nacionalni park Una koji se prostire na 19.800 ha na prostoru zapadnog dijela Bosne i Hercegovine, tačnije na području grada Bihaća i manjim dijelom na području općine Drvar. Nacionalni park Una dobija 2008. GODINE status zaštićenog prirodnog područja čiji je upravitelj Javno preduzeće Nacionalni park. Jedan od specifičnih ciljeva DINALPCONNECT projekta je jačanje ekološke povezanosti za prioritetna staništa, te vrste koje nastanjuju odabrano pilot područje kroz Akcioni plan koji donosi smjernice za usklađene poljoprivredne i šumarske prakse u području. Jedan od rezultata je umrežavanje pilot područja projekta s ciljem jačanja ekološke povezanosti na prekograničnom nivou.

Kao komunikacijski lider, CENER 21 fokus djelovanja stavlja na promociju projekta i komunikaciju rezultata projekta prema ključnim interesnim stranama DINALCPONNECT-a, ali i prema široj javnosti.

Projekat DINALPCONNECT započeo je u martu 2020. godine, a očekuje se da će završiti u avgustu 2022. godine. Projekat se provodi u okviru Drugog poziva INTERREG VB Jadransko-jonskog programa ADRION 2014 - 2020. koji uključuje Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Instrument predpristupne pomoći (IPA).

Partnerstvo projekta zasniva se na "triple helix" pristupu koji u ovom slučaju predstavlja saradnju javnih institucija, nevladinih neprofitnih organizacija i istraživačkih centara od kojih se očekuje da pronađu zajednički, sinergijski pristup za provedbu projekta.


Projektni konzorcijum DINALPCONNECT projekta čini 11 projektnih partnera iz 7 zemalja:

1. Poljoprivredni institut Slovenije kao vodeći partner;
2. Udruženje BIOM
3. Zavod za šume Slovenije
4. Park prirode Prealpi Giulie
5. Natura Jadera - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Zadarskoj regiji (JADERA);
6. NVO Dinarica;
7. Saradnici za razvojna rješenja
8. Poljoprivredni univerzitet u Ateni
9. Evropska akademija Bolzano
10. Centar za energiju, okolinu i resurse CENER 21
11. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Očekuje se da će DINALPCONNECT projekat ojačati kapacitete za transnacionalno rješavanje pitanja zaštite okoliša, fragmentacije i zaštite usluga ekosistema na jadransko-jonskom području, kroz ostvarivanje ključnih ciljeva:

- Izrada Strategije za poboljšanu ekološku povezanost kroz Dinarske planine povezujući ih sa Alpima;
- Izrada Akcionih planova za definisana pilot područja s ciljem promocije ekološke povezanosti na prekograničnom nivou i
- Uspostava mreže prekograničnih pilot područja.

Vodeći partner DINALPCONNECT projekta je Poljoprivredni Institut Slovenije, a jedan od projektnih partnera u Bosni i Hercegovini je Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21.

Više detalja o DINALPCONNECT-u pronađite na web stranici projekta, te na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn i Instagram, a za redovno informisanje o aktivnostima na projektu pretplatite se na DINALPCONNECT Newsletter.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.