NavMenu

EU odobrila spajanje kompanija Fiat Chrysler i Peugeot-Citroen vrijedno 38 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 22.12.2020. 07:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Fiat Chrysler i francuski Peugeot-Citroen dobili su "zeleno svjetlo" Komisije EU za zaštitu konkurencije za spajanje vrijedno 38 mlrd USD dolara, čime će nastati četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu.

Odluka je donijeta nakon što su Fiat i PSA pristali da pojačaju saradnju sa japanskim rivalom, kompanijom Toyota Motor prenosi CNBC.

Dva proizvođača vozila su odlučila prošle godine da udruže snage kako bi lakše prevazišli dvostruke izazove u autoindustriji, kao što su finansiranje tehnologija za proizvodnju ekološki čistijih vozila i kriza tržišta izazvana globalnom pandemijom.

Evropska komisija je saopštila da će PSA proširiti sporazum sa Toyotom o mini kombijima, povećanjem kapaciteta za ova vozila japanske kompanije i smanjenjem cijene za njihov transport, kao i za prevoz rezervnih dijelova i dodatne opreme, čime se otklanja zabrinutost u pogledu tržišne konkurencije u EU.

- Ravnopravan pristup konkurentnom tržištu za mala dostavna komercijalna vozila važan je mnogim samozaposlenima i malim i srednjim preduzećima širom Evrope - navela je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager u saopštenju.

Fiat i PSA će takođe omogućiti rivalima pristup njihovim servisima za popravke i održavanje mini kombija kako bi pomogli novim učesnicima širenje na tržištu, dodali su iz Evropske komisije.

Udružena kompanija Fiat i PSA, koja će se zvati Stelantis, posjedovaće brendove fiat, jeep, dodge, ram i masserati, kao i Peugeot, Opel i DS.

Dvije kompanije su najavile da će 4. januara imati odvojene skupštine akcionara na kojima treba da se odobri transakcija, i da se očekuje da spajanje bude završeno do kraja prvog kvartala 2021.

Kontrolni akcionar u FCA je Eksor, holding kompanija italijanske porodice Anjeli, dok su glavni investitori Peugeot-Citroen porodica Pežo, francuska vlada i kineski Dongfeng.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.