NavMenu

MMF predviđa oporavak ekonomije BiH u 2021. i nudi novi program

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 21.12.2020. 12:52
Komentari
Podeli
Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se ekonomija BiH smanjiti za 5,5% ove godine, što predstavlja odraz uticaja pandemije na turizam, ugostiteljstvo, transport i proizvodnju, između ostalog.

- Za 2021. godinu predviđamo oporavak ekonomskih aktivnosti za 4% ukoliko vlasti budu u stanju održati makroekonomsku stabilnost i ograničiti zdravstvene rizike, i uz pretpostavku da će vakcina biti široko dostupna u drugoj polovini godine - rekao je Martin Petri, vođa tima stručnjaka MMF-a koji je obavio je virtuelnu posjetu BiH od 19. oktobra do 18. decembr.

Tim je zaključio razgovore u sklopu konsultacija prema Statutu MMF-a za 2020. godinu.

U MMF-u podsjećaju da dogovor sa vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi sa reformama koje bi trebale biti dio programa.

- Ekonomija BiH trpi značajne posljedice zbog pandemije Kovida-19. Nakon povećanja obima aktivnosti ljetos, kada je izgledalo da je širenje virusa pod kontrolom, novi val infekcije u BiH i širom Evrope doveo je do nove neizvjesnosti i prisilio vlasti da ponovo uvedu mjere da bi zaustavile širenje zaraze – istakao je Petri.

Dodaje da su vlasti reagovale brzo i efikasno da bi zaustavile širenje zaraze i uvele su mjere podrške zdravstvenom sistemu.

- U prethodnim godinama se akumulirao određeni fiskalni prostor, što je pomoglo u ovim naporima i omogućilo vlastima da daju podršku građanimai firmama tokom krize. U finansijskom sektoru, moratorijum na otplatu kredita je pružio olakšanje dužnicima. Aranžman valutnog odbora i dalje pruža podršku stabilnosti finansijskog sistema. MMF je dao podršku ovim politikama u vidu Instrumenta za brzo finansiranje od 333 mil EUR, koji su doznačeni u aprilu – istakli su u MMF-u. Dodaju da je Misija MMF-a razgovarala sa vlastima o mogućnostima pružanja dodatne podrške putem novog programa, koji bi BiH pomogao da se bolje izbori sa krizom izazvanom kovidom-19.

Dodaju da bi, u tom kontekstu, MMF mogao obezbijediti finansiranje za dodatnu potrošnju za podršku zdravstvenom sistemu, firmama i domaćinstvima, i za podršku najugroženijima.

- Programom je predviđena dodatna potrošnja na zdravstvenu zaštitu, subvencioniranje plata i pomoć nezaposlenima, kao i podrškafondovima za kreditne garancije da bi se proširilo kreditiranje banaka prema firmama koje imaju problema sa nedostatkom sredstava – istakli su u MMF-u.

Misija MMF-a podržava, saopšteno je, planove vlasti u vezi sa budžetom za narednu godinu, koji će pomoći oporavku ekonomije.


- Diskusije su se takođe vodile o reformama koje će postaviti temelje za brži i inkluzivniji rast, a misija je postigla razumijevanje u važnimoblastima strukturalnih reformi, uključujući reforme u sektoru javnih preduzeća, upravljanja javnim finansijama, nadzora potrošnje za potrebe suzbijanje pandemije te javnih nabavki.U dvije oblasti, razgovori još uvijek nisu finalizirani. Prvo, za potrebe unapređenja jedinstvenog ekonomskog prostora, potrebne su reforme u pogledu digitalizacije, stvaranja jedinstvenog energetskog tržišta i promoviranja kreditne ekspanzije uključujući i putem bolje naplate potraživanja. Drugo, da bi se ojačao okvir za finansijsku stabilnost, potrebno je uspostavljanje fonda za restrukturiranje banaka i jačanje saradnje između entitetskog i državnog nivoa u pogledu predviđanja i upravljanja potencijalnim finansijskim krizama – istakli su u MMF-u.

U MMF-u smatraju da bi ove reforme bi donijele značajne ekonomske koristi stanovništvu BiH i istovremeno ojačale otpornost ekonomije na potencijalne krize.

Misija se zahvaljuje vlastima na produktivnom angažmanu. Diskusije bi se trebale nastaviti u bliskoj budućnosti da bi se postigao dogovor o programu podrške bosanskohercegovačkoj ekonomiji – dodato je u saopštenju MMF-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.