NavMenu

HPK Draksenić duguje 15 mil KM - Skupština povjerilaca traži dodatnu procjenu vrijednosti imovine stečajnog dužnika

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.12.2020. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, nekadašnji gigant, sada duguje oko 15 mil KM.

Naime, nedavno je održano ispitno izvještajno ročište u stečajnom postupku nad ovim stečajnim dužnikom, te je utvrđen dug u ovom iznosu.

- Na ispitnom ročištu ispitane su prijave potraživanja povjerilaca stečajnog dužnika. Prijavljeno je oko 15 mil KM potraživanja, a osporeno je po rangu i visini oko 3,7 mil KM - rekao je za Nezavisne Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK Drakenić.

Prema njegovim riječima, prijavljena potraživanja se odnose na povjerioce i dobavljače iz poslovnog odnosa, obaveze prema zaposlenima i zakonske obaveze po osnovu direktnih i indirektnih poreza, doprinosa i dr.

Na izvještajnom ročištu je, kako navodi Pavičić, usvojen izvještaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika, a budućnost HPK usmjerena je ka pokušaju obnove djelatnosti.

- Povjerioci su se izjasnili da stečajni postupak treba da ide u pravcu pokušaja nastavka obavljanja osnovne djelatnosti, a ne u pravcu likvidacije i prestanka rada stečajnog dužnika, jer se na taj način očekuje povoljnije namirenje za povjerioce. U tom pravcu, Skupština povjerilaca dala je nalog stečajnom upravniku da izvrši dodatne procjene vrijednosti imovine stečajnog dužnika kako bi se mogla donijeti odluka o načinu unovčenja imovine, a što će biti urađeno do naredne sjednice Skupštine povjerilaca - pojašnjava Pavičić.

Pavičić dodaje kako se nova sjednica Skupštine povjerilaca očekuje u relativno kratkom roku, dok se pribave potrebni podaci, a da će termin održavanja odrediti sud.

Kako Nezavisne saznaju od Pavičića, oko 30 radnika je angažovano na sprovođenju stečajnog postupka te na poslovima sušenja i skladištenja žitarica. Ostatak radnika je, kako navodi, prijavljen na Zavod za zapošljavanje od dana otvaranja stečajnog postupka.

Miroslav Zgodić, predsjednik Sindikata HPK Draksenić, kaže za Nezavisne kako je manji dio radnika privremeno angažovan tokom perioda berbe kukuruza. Tih tridesetak radnika, kako pojašnjava Zgodić, rade na prijemu kukuruza, na silosu i u kotlovnici i biće angažovani do 26. decembra.

Zgodić dodaje da radnici od 1. juna očekuju isplatu koja bi im pomogla dok se ne snađu s poslom. Navodi da je pitanje hoće li uopšte početi s radom, te da im ne preostaje ništa drugo nego da čekaju završetak stečajnog postupka.

- Radnici su od 11. septembra na birou i nemaju nikakva prava. Čekaju na isplatu plata od 1. juna, a očekuju da će do kraja mjeseca ostvariti svoja prava. Navodno, nedavno je na sjednici usvojena odluka da se isplati dio plata. Čekamo da to prođe i kroz Službeni glasnik, da bi radnici konačno mogli ostvariti prava - rekao je Zgodić za Nezavisne.

Preduzeće HPK Draksenić je osnovano 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskoro bio jedina fabrika na bivšem jugoslovenskom prostoru koja proizvodi visokofruktozni sirup. Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.