NavMenu

Firma Seven Plus u Varešu počinje istraživanja za iskopavanje hroma

Izvor: Klix Ponedjeljak, 21.12.2020. 10:30
Komentari
Podeli
Vareš (Foto: Adriatic Metals)Vareš
Kompanija Seven Plus bi početkom 2021. godine u Varešu trebalo da započne geološka istraživanja s ciljem pronalaska hroma, potvrdio je to za Klix.ba Miloš Bošnjaković, osnivač ove kompanije.

U razgovoru za Klix.ba Bošnjaković kaže da je dugo razmišljao o istraživanju i iskopavanju hroma na području Općine Vareš te da do ove godine nije imao dovoljno vremena da se usmjeri na te aktivnosti.

- Podnijeli smo zahtjev za geološka istraživanja na lokalitetima Duboštica i Tribija. Zbog koronavirusa potpisivanje posljednjeg papira se razvuklo, ali usaglašavamo detalje o koncesiji i moglo bi biti prije Nove godine - kazao je Bošnjaković.

Dodao je da hrom očekuju kao noseći mineral, jer su ga i Austrougari ranije eksploatisali, ali i da ima još metala.

- Mislimo da je mudro, s geološko-rudarske tačke gledišta, geološkim bušotinama pogledati šta tamo sve ima osim hroma. On je evidentan i noseći metal, ali njega prati kobalt, platina i drugi metali, a po bh. zakonodavstvu država mudro traži da mi vršimo analize na sve metale - dodaje sagovornik Klixa.

Međutim, iako uz hrom budu i drugi metali, postavlja se pitanje njihove ekonomske isplativosti separacije jednih od drugih. Prva istraživanja bi trebala započeti već na proljeće 2021.

- Mi ćemo u proljeće obuti čizme na noge i idemo na teren. Otići ćemo, uraditi probna geološka istraživanja i čim to potvrdimo počet ćemo drugu fazu. O datumima je veoma teško govoriti zbog pandemije, tako da trebamo imati razumijevanja - zaključio je Bošnjaković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.