NavMenu

Finska sauna uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 21.12.2020. 08:40
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine, čiji je cilj podizanje svijesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasljeđa širom svijeta, dodata je i finska sauna.

Na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine nalaze se usmene tradicije, izvođačke umjetnosti, lokalno znanje i tradicionalne vještine. Na listu su već uvrštene indijska joga, brazilska kapuera, belgijska kultura piva i pravljenje pice na napuljski način, a sada se i tradicija finske saune našla na prestižnoj listi.

To je prvi aspekt finske nematerijalne kulture koji se našao na Uneskovoj listi.

U svom saopštenju iz Uneskoa ističu značaj saune u finskoj kulturi koji se tradicionalno smatra svetim prostorom – "crkvom prirode". U središtu iskustva leži lejli, duh ili para koja se oslobađa bacanjem vode na gomilu zagrejanog kamenja.

UNESCO dodaje da je sauna "lako dostupna svima" jer se procjenjuje da u Finskoj ima 3,2 miliona sauna za pet i po miliona stanovnika. Sauna ima u svim veličinama, oblicima i vrstama: od električnih do onih koje se griju na drva.

Osim ugleda i časti koji donosi ova lista, to znači da će Finska u budućnosti biti odgovorna da zaštiti svoju kulturu tradicije saune.


Značaj saune potvrdila je i finska ministarka nauke i kulture Anika Sariko, koja je istakla da je sauna sastavni dio svakodnevnog života i način održavanje zdravlja Finaca.

- Sauna je veliki dio finske tradicije, kulture, istorije. Mi Finci živimo, dišemo, spavamo, jedemo i idemo u saunu - navodi Lena Marsio iz finskog Nacionalnog odbora za antikvitete.

Nekada je subota bila dan za odlazak u saunu, ali danas Finci idu bilo koji dan u nedjelji – ukupno oko 200 miliona puta godišnje. Magazin Time je 2018. godine finsku javnu saunu Lojili u Helsinkiju stavio na listu 100 najznačajnijih mjesta na svijetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.