NavMenu

Otvoren Državni data centar u Kragujevcu, uloženo 30 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.12.2020. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Državni data centar u Kragujevcu, koji bi trebalo da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbijednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga otvoren je u petak, 18. decembra, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je riječ o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrijednost 30 mil EUR.

Pomenuti projekat doprinijeće unapređenju rada javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a u njemu će biti smještena i prva državna platforma za vještačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i Huawei i IBM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.