NavMenu

Do polovine 2021. ugovor za autoput od Vukosavlja do Rače - U martu tender za dionicu Koridora 5C od Johovca do Vukosavlja

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 20.12.2020. 14:49
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)ilustracija
Direktor Autoputeva RS Dušan Topić izjavio je da bi do polovine naredne godine trebalo da bude potpisan ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji auto-puta od Vukosavlja do Rače, što otvara mogućnost da te dionice budu izgrađene do 2025. godine, kako je i planirano.

Topić je podsjetio da je na javni poziv za izgradnju auto-puta, podijeljenog u tri lota, dostavljeno deset prijava, te da je interes pokazalo sedam kineskih, dvije turske i jedna tursko-kineska kompanija. Napomenuo je da je procijenjena vrijednost projekta 1,35 mlrd KM.

- U toku je pregled prijava i do kraja godine bi trebalo da pozovemo kvalifikovane kompanije na pregovore, takozvani takmičarski dijalog u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. To će potrajati narednih pet, šest mjeseci -rekao je Topić u intervjuu Srni.

Pored deset pomenutih kompanija, Topić je naveo da se ušlo u pregovore sa američkom kompanijom Behtel, koja nastupa zajedno sa turskom kompanijom Enka, a koje finansijski prate američka i engleska agencija za finansiranje izvoza - DFC i UKF.

- Osim toga, još čekamo konkretne instrukcije Srbije o tome kako planiraju da plasiraju 100 mil EUR, koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u nekoliko navrata za izgradnju auto-puta od Rače do Bijeljine i da li će to biti ciljano za tu dionicu - napomenuo je Topić.

Kad je riječ o pomenutom aranžmanu sa Srbijom, Topić je naveo da je još nejasno da li će Republika Srpska birati izvođača ili će to biti aneks ugovora koji je Srbija potpisala sa turskom kompanijom, kojim se turskim sredstvima finansira izgradnja 18 kilometara auto-puta Kuzmin-Rača i izgradnja zajedničkog mosta preko Save u Rači.

- Da bi imali kontinuitet od Banjaluke do Srbije nedostaje da se izgradi dionica od Doboja, odnosno Johovca do Vukosavlja. To je dio Koridora 5C dužine 35 kilometara. Tu smo u pregovorima sa Evropskom investicionom bankom (EIB), jer je Koridor 5c njihov prioritet i tu oni daju najpovoljnije kreditne uslove, te do 20% grant sredstava Evropske komisije - objasnio je Topić.

Topić je dodao da eksperti EIB-a trenutno pregledaju dokumentaciju, a da bi u martu trebalo da bude raspisan tender, kako bi do kraja godine počela gradnja, iako se radovi u punom kapacitetu očekuju s početkom građevinske sezone 2022. godine.

- Preostali dio koridora je u izgradnji. To je dionica od Tovire do Kostajnice, koja se gradi od sredine 2019. godine, dok je dionica od Kostajnice do Putnikovog brda i entitetske granice, takozvana obilaznica oko Doboja u fazi tenderisanja - rekao je Topić.

On je objasnio da je bilo planirano da se gradnja ove dionice ugovori do kraja godine, ali da to nije bilo moguće, jer je Evropska banka za obnovu i razvoj prešla na elektronski način tenderisanja.

- Sav taj posao biće završen do marta, tako da ćemo početkom proljeća krenuti sa radovima - dodao je Topić.

On je podsjetio da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za prvi dionicu od Tovire do Kostajnice odobrila kredit u iznosu od 70 mil EUR, koji prati i grant Evropske komisije preko Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od oko 14 mil KM.

Za drugu dionicu banka je odobrila 150 mil EUR , a kao i prvom slučaju, na raspolaganju su i grant sredstva u visini od 20% od odobrenog kredita.

Izvođač radova na prvoj dionici je konzorcijum, koji čine kompanije Integral inženjenig iz Laktaša i Granit iz Skoplja.

Planirana nova dionica Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina

Kad je riječ o brzim putevima, Topić je istakao da u planove Autoputeva ulazi nova dionica Prijedor-Kozarska Dubica-Donja Gradina.

Topić je rekao da je u toku pripremna faza, odnosno početak izrade planske i projektne dokumentacije, te da bi na proljeće trebalo da se raspiše tender za izbor kunsultanta projektanta, koji bi krenuo sa izradom dokumentacije za ovu dionicu.

- To je dio projekta auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, gdje ugovor sa kineskom kompanijom podrazumijeva izgradnju auto-puta od Banjaluke do Prijedora, te paralelno izradu projektne dokumetacije za brze puteve Prijedor-Novi Grad i Prijedor-Kozarska Dubica- objasnio je Topić.

On je dodao da je put od Prijedora do Kozarska Dubice prioritet, jer je u pitanju stari seoski put, koji je proširivan i asfaltiran, ali nijedna krivina nije ispravljena, dok postojeći put prema Novom Gradu zadovoljava trenutne potrebe, te će se nakon izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor vidjeti da li je potrebno na toj dionici graditi auto-put ili brzi put.

-Poznato je da je ranije urađena projekta dokumentacija za brzi put od Sarajeva prema Višegradu, ali da se taj projekat pokazao kao skup i čeka inicijativu Srbije ili eventualno Turske, koja je i pokrenula priču o prstenu, odnosno dvije veze Beograda i Sarajeva - istakao je Topić.

U ovoj godini, dodao je Topić, urađen je generalni projekat za brzi put Sokolac-Bijeljina, ali da je početak radova na dugom štapu, jer je to, takođe, izuzetno skup projekat.

Topić je podsjetio da Autoputevi imaju dva aktivna gradilišta – most kod Gradiške i Koridor 5C, te da se može govoriti i o trećem gradilištu, a to je izgradnja mosta na Savi u Rači, čiji je investitor Srbija, gdje radovi teku zadovoljavajuće.

- Na terenu se vidi da radovi dobro napreduju na svim projektima. Petlja u Johovcu je dobila svoj oblik, most preko Bosne će vrlo brzo biti otvoren za interni saobraćaj, dok je kod mosta u Rači ugrađen ogroman posao - napomenuo je Topić.

Smanjen broj vozila na auto-putevima

On je dodao da za devet godina korištenja auto-puteva u Srpskoj nije bilo nijedne teže saobraćajne nesreće, da je bilo lakše povrijeđenih, ali da su to uglavnom bile saobraćajne nezgode koje su se desile zbog neprilagođene brzine.

Topić je naveo da je pandemija uticala i na smanjenje broja, uglavnom putničkih vozila, na auto-putevima, te da očekuje da će se sa oporavkom privrede i otvaranjem mosta na Savi kod Gradiške broj vozila povećati.

Topić je dodao da je ostvareni prihod od naplate putarine u 11 mjeseci ove godine gotovo 17 mil KM, a da je od januara do kraja novembra autoputevima u Republici Srpskoj prošlo blizu tri miliona vozila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.