NavMenu

Kako se zaštititi od hakera koji koriste pandemiju za učestale napade

Izvor: RTS Nedjelja, 20.12.2020. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photosani/shutterstock.com)Ilustracija
Prije dva dana američka vlada je potvrdila da su hakeri napali njene mreže. Napadi na velike sisteme i kompanije, kao i krađa ličnih podataka česte su u vrijeme pandemije koronavirusa i mogu biti veoma neprijatne.

U vrijeme pandemije internet se koristi više nego inače, ali je činjenica da su u isto vrijeme pojačani i hakerski napadi. Stručnjak za informacione tehnologije i rukovodilac Sektora IKT usluga Registar nacionalnog internet domena Srbije Žarko Kecić kaže da svaka kriza izaziva više napada.

- Od početka pandemie do danas, u svijetu je bilo mnogo više napada različitih vrsta - napada na velike sisteme ili širenja zlonamjernih programa - ističe Kecić.

Objašnjava da za otkrivanje hakerskog napada moraju postojati neke indikacije da se on dogodio, dok internet može češće pucati i zbog promene vektora upotrebe.

- Mnogo toga se preselilo u naše domove. Imamo onlajn konferencije, imamo mnogo video sadržaja koji opterećuju sisteme i linkove. Definitivno imamo i više napada, a može da nam pomogne praćenje sistema i linkova - šta se dešava, odakle saobraćaj dolazi i koja je količina saobraćaja koji dolazi - kaže Kecić.


Ističe da veliki sistemi treba da zaštite ključne servise i ključne podatke i da o njima vode računa.

- Obične korisnike treba odvojiti od jako značajnih dijelova sistema i treba se držati pravila ko može da pristupi važnim i poverljivim podacima, kada i odakle - objašnjava Kecić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.