NavMenu

Predstavljena publikacija o ulaganjima dijaspore u BiH - Kroz tri godine projekta Diaspora invest pokrenuto preko 120 kompanija

Izvor: eKapija Subota, 19.12.2020. 12:27
Komentari
Podeli
(Foto: Diaspora Invest)
Povodom Međunarodnog dana migracija te Dana investicija dijaspore, koji se 18. decembra obilježava i u okviru aktivnosti USAID projekta "Diaspora Invest" je predstavio publikaciju "Priča o uspjehu ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu".

- Na 64 stranice ove publikacije odlučili smo predstaviti priče o preko 120 kompanija koje su pokrenute na inicijativu ili direktnom investicijom bosanskohercegovačke dijaspore, a sa kojima smo sarađivali u nešto više od tri godine rada Projekta. Kroz izjave poduzetnika iz cijele zemlje imate priliku dobiti širi uvid u stvarne izazove i prilike poslovanja u Bosni i Hercegovini. Također, podijelili smo iskustva o različitim oblicima umrežavanja i uvezivanja dijaspore, te dobrim praksama online platforme Diasporainvest i Biznis centra bh. dijaspore - dodaju iz USAID-ovog projekta "Diaspora Invest".

U posljednje dvije godine, 18. decembar je bio prilika za osvrt na cijelu radnu godinu, dodjelu priznanja i dijalog s lokalnim zajednicama. S obzirom na okolnosti pandemije, ovog puta je predstavljanjem nove publikacije obilježen ovaj važan datum za podizanje svijesti javnosti o ekonomskom potencijalu dijaspore.

- U toku pandemije realizirali smo DBC Online sesije učenja s poduzetnicima iz cijele zemlje gdje smo realizirali treninge iz oblasti radnog i korporativnog prava. Ove sedmice smo realizirali i SME Sales and Communication Education Program, po drugi put u ovoj godini, a putem kojeg zaposlenici kompanija – korisnica tehničke podrške ovog Projekta, prolaze kroz posebno osmišljene treninge komunikacija, prodaje i izgradnje poslovnog identiteta. Također, u 2020. godini smo realizirali dva poziva za dodjelu bespovratne pomoći, a imali smo priliku podržati i nekoliko većih online skupova poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore. Pandemija virusa Covid-19 je znatno utjecala na investicije, stvaranje radnih mjesta i pokretanje novih biznisa, ali sa terena nam stižu optimistične poruke i vjera da će 2021. godina donijeti oporavak i dobre vijesti za bh. ekonomiju - dodaju iz USAID-ovog projekta "Diaspora Invest".

Organizatori su napomenuli da je još uvijek otvoren poziv za tehničku podršku, putem kojeg zainteresirane kompanije, koje ispunjavaju uvjete starosti do 5 godina i poslovne veze s dijasporom, mogu pristupiti programima edukacija, poslovnog savjetovanja i podrške pri usvajanju standarda i certifikacije. Da prostora za optimizam ima, potvrđuju i ankete koje su u toku godine proveli u okviru Biznis centra bh. dijaspore.

Kompanije koje su podržane kroz USAID-ov projekat "Diaspora Invest" otvorile su preko 350 radnih mjesta, te su investirale približno 29 mil KM. Uprkos izazovima pandemije, u posljednjem kvartalu ove godine bilježi se oporavak na polju značajnijih ulaganja, prvenstveno zahvaljujući povećanoj potražnji tržišta Evropske unije. No, dok trendovi potvrđuju nastavak rasta postojećih kompanija i investicijskih projekata, bilježi se manje prisustvo novih investicija u ovoj godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.