NavMenu

Eko toplane isplatile dobit Gradu Banjaluci - Naplata skoro 100%, problem dotrajala distributivna mreža

Izvor: eKapija Subota, 19.12.2020. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Banjaluka)
Eko toplane Banjaluka su u petak, 18. decembra na račun Grada Banjaluke izvršile uplatu dividende u iznosu 97.940 KM.

- Dobit je isplaćena uprkos problemima sa pandemijom korona virusa što još jednom potvrđuje da su Eko toplane Banja Luka, samoodrživo, funkcionalno i profitabilno preduzeće. Ovo je prvi put od kako postoji sistem dalljinskog grijanja u našem gradu da je toplana, u ovom slučaju preduzeće Eko toplane svojim osnivačima isplatilo dobit - saopšteno je iz Eko toplane.

Kako navode osnivanjem Eko toplana Grad je u posljednje tri godine uštedio oko 40 mil KM jer su staroj toplani u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije kako bi se obezbjedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja.

- Samo u peridu od 2008. do 2018. godine, Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske su bili prinuđeni da za potrebe nabavke energenta, kroz subvencije, pozajmice i garancije daju staroj toplani oko 120 mil KM jer bez te pomoći grijanje u Gradu Banja Luka nije bilo moguće. Zahvaljujući formiranju novog preduzeća Eko toplane, nije više bilo potrebe da Vlada RS i Grad Banja Luka subvencionišu gradsku toplanu niti je preduzeće Eko toplane Banja Luka dobilo bilo kakve subvencije od Grada Banja Luka, Vlade Republike Srpske ili bilo koje druge institucije - ističu u ovom preduzeću.

Dodaju i da je naplata za prve tri godine postojanja Eko toplana oko 92% sa tendencijom porasta procenta naplate iz godine u godinu, kao i da su sve pripreme za ovu sezonu izvršene na vrijeme.

- Trenutno najveći problem sistema daljinskog grijanja je distributivna mreža koja je dotrajala, stara skoro pet decenija i zahtjeva ogromno ulaganje - navode u Eko toplanama Banjaluka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.