NavMenu

Kreće izrada elaborata o eksproprijaciji i analiza projektovanja dionice Prve transverzale kroz Vogošću

Izvor: eKapija Subota, 19.12.2020. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: centar.ba)
Na inicijativu načelnika Općine Vogošća Edina Smajića, u petak 18. decembra održan je tematski sastanak koordinacionog tijela za gradnju Prve transverzale, pod kopredsjedavanjem premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i ministra saobraćaja KS Adija Kalema.

Sastanak je imao za cilj ubrzavanje poduzimanja neophodnih aktivnosti vezanih za revidiranje Projektnog zadatka, izradu glavnog projekta dionice Prve transverzale, koja prolazi kroz općinu Vogošća, tačnije od izlaznog portala iz tunela u Hotonju do kružnog toka za Jošaničku petlju, izradu elaborata o eksproprijaciji, kao i svih ostalih pripremnih aktivnosti neophodnih za provođenje kompletnog procesa projektovanja ove dionice. Ovo je još jedna od građevinskih cjelina projekta na kojem je premijer Nenadić već duže insistirao, saopšteno je Ministarstva prostornog uređenja KS.

Na sastanku naložena je izrada analize sa okvirnim troškovnikom realizacije ove investicije i dinamikom projektovanja ove trase Prve transverzale do narednog sastanka, koji bi se trebao održati sljedeći petak. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Zavod za izgradnju KS.

Direkciji za puteve i Zavodu za planiranje razvoja KS je naloženo revidiranje postojećeg Projektnog zadatka ovog izuzetno značajnog infrastrukturnog projekta.

Prihvaćen je prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruka Kapidžića da se na osnovu postojeće Urbanističke saglasnosti krene u izradu elaborata o eksproprijaciji, po mogućnosti fazno i paralelno uz izradu glavnog projekta, čime bi se značajno uštedilo na vremenu neophodnom za kompletan proces projektovanja.

Također je jednoglasno zatraženo da se završi planiranje dodatnog kapacitiranja Direkcije za puteve KS neophodnim stručnim kadrovima, kako bi se ovaj ali i niz drugih infrastrukturno izuzetno značajnih projekata za građane KS mogli provesti. Za realizaciju ovog zaključka zadužene su Direkcija za puteve i Ministarstvo saobraćaja KS.

Ministar Kalem je zatražio da mu se do kraja dostavi sva postojeća dokumentacija vezana za izgradnju ove dionice, te najavio definisanje odgovornih lica i ustanova za realizaciju svih zadataka od početka implementacije ovog projekta, pa do njegovog završetka.

Načelnik Smajić je na kraju sastanka iskazao zahvalnost Vladi KS koja je svojom ekspeditivnošću doprinijela poduzimanju čitavog niza važnih i konkretnih koraka kojima su se kapitalni projekti bitni stanovnicima općine Vogošća počeli realizirati. Jedan od njih je izmještanje primarnog gasnog cjevovoda, koji je uvjet za implementaciju i izgradnju ove dionice Prve transverzale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.