NavMenu

Nastavak rekonstrukcije pruge Beograd-Bar najmanje za dvije godine?

Izvor: Demostat Subota, 19.12.2020. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Iako je rekonstrukcija prve dionice pruge Beograd – Bar u Srbiji završena još 2017. godine na nastavak modernizacije te saobraćajnice do granice sa Crnom Gorom putnici će čekati još najmanje dvije godine.

Da se taj proces odvija sporije nego što je planirano najilustrativnije pokazuje izjava Zorane Mihajlović, tadašnje ministarke saobraćaja Srbije iz jula 2018. godine prilikom potpisivanja memoranduma o razmevanju i saradnji vlada Srbije i Crne Gore na realizaciji infrastrukturnih projekata u Podgorici, da će Srbija do 2021. godine rekonstruisati čitavu prugu Beograd – Bar na svojoj teritoriji. S obzirom da je do tog termina preostalo još svega petnaestak dana jasno je da se to predviđanje Zorane Mihajlović koja je u međuvremenu preuzela upravljanje Ministarstvom rudarstva i energetike neće ostvariti.

Kako je Demostatu rečeno u preduzeću Infrastruktura železnice Srbije ono je sa ruskom kompanijom RŽD Internešnl 21. septembra u Beogradu potpisalo ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju deonice barske pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom, dugačkom 210 kilometara. Vrijednost tog ugovora je oko 20,94 mil EUR, a finansiranje je obezbijeđeno iz novog ruskog kredita za modernizaciju srpskih željeznica vrijednog 230 mil EUR. Izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica jedan je od tri projekta koji će se finansirati iz tog kredita.

Projektno-tehnička dokumentacija obuhvata izradu idejnog rješenja, geotehničko i geodetsko istraživanje, idejni projekat i projekat za izvođenje. Dosad je urađen opšti projektni zadatak za rekonstrukciju te dionice barske pruge, izvršen je njen obilazak i završena priprema posebnih projektnih zadataka za svaku od sedam deonica, jer će se projekat realizovati fazno. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom iznosi dvije godine. Tek po završetku projektno-tehničke dokumentacije znaće se koliko će koštati rekonstrukcija tog dijela barske pruge kroz Srbiju kao i koliko će trajati radovi, navode u Infrastrukturi železnice Srbije. Procjena je da bi vrijednost radova sa projektovanjem mogla biti oko 450 miliona evra.

Nakon rekonstrukcije pruge Valjevo-Vrbnica, prosječna brzina vozova na barskoj pruzi kroz Srbiju biće oko 100 kilometara na sat. Poređenja radi, vozovi danas između Valjeva i Vrbnice saobraćaju prosječnom brzinom od oko 40 kilometara na sat, a po redu vožnje na ovoj relaciji putuju oko šest sati i 15 minuta, dok od Beograda do granice sa Crnom Gorom vožnja traje sedam i po sati – kažu u Infrastrukturi željeznice Srbije.

U tom preduzeću podsjećaju da je dionica barske pruge od Resnika do Valjeva, duga 77,6 kilometara, rekonstruisana 2017. godina, zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita od 79,9 miliona dolara, nakon čega je brzina vozova na ovoj relaciji povećana na 100 kilometara na sat.

Više pročitajte na linku OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.