NavMenu

Dug javnog sektora RS povećan za 10 mil KM - Fond PIO najviše potražuje od zdravstvenih ustanova

Izvor: Nezavisne novine Petak, 18.12.2020. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna potraživanja Fonda PIO zaključno sa septembrom ove godine iznose 481,4 mil KM, od čega se na dug javnog sektora odnosi 196,1 mil KM ili 10 mil KM više nego u istom periodu prošle godine, kada je javni sektor dugovao 186,1 mil KM.

Ono što je zanimljivo jeste da je ukupno ove godine za prvih devet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine, iako je broj osiguranika smanjen za oko 2.820, uplaćeno 25,2 mil KM doprinosa više.

- Malo jeste čudno da je više prihoda ako znamo da je broj osiguranika manji, ali to je zato što je Vlada RS na sebe preuzela obavezu isplate plate, poreza i doprinosa za određene kategorije i to je redovno radila. Prije pandemije ti poslodavci su uglavnom koristili zakonsku mogućnost da doprinose plate 60. dan, a sada je to išlo odmah i zato imamo činjenicu da je u ovih prvih devet mjeseci uplaćeno više doprinosa nego godinu ranije kad nije bilo pandemije. Isti trend nastavljen je i kasnije i vjerujemo da neće doći do smanjenja - rekao je za Nezavisne Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO Republike Srpske.

Prema podacima Fonda PIO, zaključno sa 30. septembrom ove godine, bilo je 313.707 osiguranika, dok je zaključno sa 30. septembrom 2019. bilo 316.527 osiguranika. U prvih devet mjeseci prošle godine uplaćeno je ukupno 654.324.735 KM po osnovu doprinosa za PIO, a u istom periodu ove godine 679.594.157 KM.

Kada je riječ o dugovanjima prema Fondu PIO, ona zaključno sa 30. septembrom iznose 481,4 mil KM i za oko 34.000 KM je manji nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Zabrinjava da dug javnih ustanova, prije svega zdravstvenih, i dalje raste pa je u prvih devet mjeseci ove godine za 10 mil KM veći nego u istom periodu prošle godine. Ubjedljivo najviše duguju javne zdravstvene ustanove, i to 142 mil KM, i ovaj dug u odnosu na kraj septembra 2019. godine veći je za 5 mil KM.

Svoj dug po osnovu doprinosa za Fond PIO povećale su i lokalne zajednice, i to za više od 900.000 KM, dok su preduzeća čiji je osnivač opština ili grad dug povećale za više od milion KM. Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju preduzeća u kojima je država većinski vlasnik, koja su svoj dug po osnovu doprinosa za PIO povećala sa 37,6 mil KM na 42 mil KM.

- U tim dugovanjima najmanje je dugova vezano za upravu. Najveći dio njih se odnosi na zdravstvene ustanove, ali oni to sve knjiže kao javni sektor. Uprava je tu najmanje, a praksa je posljednjih godina takva da kada se desi da radnik treba ići u penziju, za njega se izmire doprinosi i to tako godinama funkcioniše. To nije normalno, posebno ako se zna da smo krivičnim zakonom definisali da je neuplaćivanje doprinosa krivično djelo - rekao je za Nezavisne Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

Za razliku od javnog sektora, privatni sektor uglavnom je smanjio svoja dugovanja po osnovu doprinosa za Fond PIO pa je tako dug privatnih preduzeća na kraju septembra ove godine iznosio 115,4 mili KM, a godinu dana ranije taj dug iznosio je 122 mil KM. Takođe, i preduzeća iz oblasti kožarske i tekstilne industrije značajno su smanjila svoj dug. Ona su na kraju septembra 2019. godine dugovala 7,3 mil KM, a na kraju septembra ove godine njihova dugovanja iznose 4,7 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.