NavMenu

Beograd usvojio Plan javnih investicija do 2023. godine vrijedan skoro milijardu evra

Izvor: eKapija Petak, 18.12.2020. 07:50
Komentari
Podeli
(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Grad Beograd donio je novi Plan javnih investicija za period 2021–2023. godine, izjavio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da je planom javnih investicija obuhvaćeno ukupno 216 projekata, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, ukupne procijenjene vrijednosti od 115,1 milijardu dinara ili 980,4 mil EUR.

On je istakao da su ovim planom javnih investicija obuhvaćeni samo projekti koje potpuno finansira Grad Beograd.

– Na teritoriji grada Beograda u toku su ili će naredne godine biti započete investicije koje finansira Republika Srbija ili se realizuju kroz javno-privatna partnerstva, kao što su Beogradski metro, vrijednosti 4,4 mlrd EUR, proširenje BG voza, čija je vrijednost oko 900 mil EUR, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija je vrijednost 271,7 mil EUR, toplodalekovod Obrenovac–Beograd vrijednosti 191 mil EUR, obilaznica oko Beograda, brzi put Novi Beograd – Obrenovac. Tu su još i rekonstrukcija Aerodroma Nikola Tesla, nova sanitarna deponija u Vinči, kao i izgradnja više bolnica na teritoriji grada Beograda. To znači da će ukupna vrijednost svih investicija biti između 8 i 9 mlrd EUR, što se nikada nije dogodilo u istoriji Beograda – pojasnio je Vesić.

Vesić je objasnio da su javne investicije Grada podijeljene u tri grupe, i to na male vrijednosti (ispod 5 mil EUR), kojih je 171 i čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 26,5 milijardi dinara, srednje vrijednosti (između 5 i 25 mil EUR), kojih ima 37 i čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 47,7 milijardi dinara i na velike vrednosti (preko 25 mil EUR), kojih ima osam i čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 41,0 milijardu dinara.


– Od navedenih projekata, 185 projekata se već realizuje, dok će 31 projekat biti započet u 2021. godini – naveo je zamjenik gradonačelnika, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim riječima, budžetom Grada Beograda za 2021. godinu planirano je da se izdvoje sredstva za realizaciju projekata velike vrijednosti u iznosu od 4,6 milijardi dinara, srijednje vrednosti u iznosu od 4,7 milijardi dinara i male vrijednosti u iznosu od 5,7 milijardi dinara, što ukupno iznosi 15,0 milijardi dinara.

– Kada imamo u vidu trogodišnji plan javnih investicija, najviše kapitalnih projekata se realizuje iz oblasti saobraćaja, i to 56,9% (65,6 milijardi dinara), iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i građevinarstva 21,2% (24,5 milijardi dinara) i oblasti zaštite životne sredine 14,6% (16,8 milijardi dinara) – rekao je Vesić i dodao da je Plan javnih investicija Grada Beograda za period 2021–2023. godine usvojila Komisija za kapitalne investicije Grada Beograda 14. decembra 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.