NavMenu

Svjetski milijarderi bogatiji za 1,9 biliona dolara u 2020.

Izvor: Tanjug Petak, 18.12.2020. 07:40
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Svjetski milijarderi postali su ove godine bogatiji za 1,9 biliona dolara, prema najnovijim procjenama američkog časopisa Forbs.

Njihovo ukupno bogatstvo dostiglo je do 11. decembra 2020. godine 11,4 biliona dolara, što premašuje za 20% prošlogodišnji iznos od 9,5 biliona dolara, navodi Forbs u izvještaju objavjenom preksinoć.

U pogledu kumulativnog rasta bogatstva, kineski milijarderi su na vrhu Forbsove liste. Njihovo ukupno bogatstvo se povećalo 2020. godine za 50 milijardi dolara na dva biliona dolara, prenosi agencija Tass.

Najbogatiji ljudi u SAD zauzimaju drugo mjesto, pri čemu je njihovo bogatstvo ove godine uvećano za 650 mil USD, dostižući takođe ukupan iznos od dva biliona dolara.

Odlazeća godina je bila najpovoljnija za Ilona Maska, šefa kompanija Tesla i SpaceX, koji je za godinu dana zaradio 110 milijardi dolara. Sa bogatstvom od 137 mlrd USD ovaj preduzetnik je zauzeo treće mjesto na Forbes-ovoj listi najbogatijih pojedinaca svijeta.

Francuski milijarderi su uvećali svoj kapital za 95 mlrd USD tokom ove godine na 500 mlrd USD, što ih je pozicioniralo na treće mjesto po kumulativnom rastu bogatstva, iza Kineza i Amerikanaca.

Konkretno, Bernar Arno, glavni izvršni direktor francuske grupe Luj Viton Moe Henesi (LVMH) postao je bogatiji za 35 mlrd USD, pri čemu se njegovo ukupno bogatstvo procjenjuje na oko 148 mlrd USD, a nasljednica kompanije LOreal, Fransoaz Betankur-Mejers, zaradila je 14 mlrd USD i raspolaže imovinom vrijednom ukupno 74 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.