NavMenu

Pozitivna kretanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH - Zemlje CEFTA-e najznačajniji trgovinski partner

Izvor: biznisinfo.ba Četvrtak, 17.12.2020. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Lucky_elephant/shutterstock.com)
Savjet ministara BiH usvojio je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2016-2019. godine. Kako je saopšteno iz ove institucije, ona ukazuje na pozitivna kretanja u ovoj oblasti.

Pozitivni pokazatelji odnose se na stabilnost količine proizvedenog sirovog mlijeka, rast tržišnosti pri otkupu svježeg sirovog mlijeka, rast količine proizvedenih mliječnih proizvoda, kao i rast izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vrijednost primarne proizvodnje u mljekarskom sektoru iznosi 300 mil KM godišnje, a 13.000 proizvođača, u cjelosti ili djelimično, proizvodnjom mlijeka ostvaruje egzistencijalne prihode domaćinstva.

Pozitivna kretanja za proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda ostvarena su tokom posljednje četiri godine dobijanjem dozvole za izvoz na tržište EU, a uslove za ovu dozvolu ispunilo je 11 mljekara iz BiH.

Izvoz u Evropu

Najznačajniji trgovinski partneri BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda su zemlje CEFTA-e, na čije tržište BiH plasira oko 87% ovih proizvoda, i EU, gdje se plasira oko 12% proizvoda, od čega 95% na tržište Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je jedan od značajnih problema sa kojima se susreo mljekarski sektor u 2019. godini bila odluka vlasti u Prištini da uvedu 100% carine na uvoz svih proizvoda iz BiH, što je potpuno obustavilo izvoz na to područje.

- Ipak, bez obzira na gubitak ovog tržišta, povećan je izvoz na ostala tržišta i ostvaren izvoz od 106 mil KM, što je najveća vrijednost kada je riječ o plasmanu mlijeka i mliječnih proizvoda na inostrano tržište - navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.