Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 17.12.2020.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još nema dogovora proizvođača i prerađivača o realnoj cijeni mesa - Potencijalno rješenje otklanja i problem tržišnog viška

(Foto: racorn/shutterstock.com)
Između prerađivača i proizvođača tovnih junadi i svinja u BiH postoji animozitet, zbog čega je nemoguće postići dogovor o realnoj cijeni mesa i to je trenutno najveći problem.

Istakao je to pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Zoran Maletić i dodao da ministarstvo podržava napore ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca na rješavanju ovih problema.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede smatra da se može postići fer i realan dogovor između proizvođača i prerađivača o cijeni mesa te da bi time bili riješeni i problemi tržišnog viška.

Na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a na kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava, kao i proizvođača i prerađivača mesa iz RS i FBiH, Maletić je naglasio da problem nije tržišni višak već cijena mesa.

- Na tom sastanku mesoprerađivači su ponudili da otkupe sav višak u Srpskoj i FBiH. Međutim, proizvođači su istakli da za otkup tovne junadi traže 4,5 KM, a tovnih svinja 3,2 KM po kilogramu žive vage. Da li je to moguće postići kada znamo da su cijene u Evropi daleko ispod tih cijena - kazao je Maletić.

Cijena živih svinja u Njemačkoj je, istakao je Maletić, 1,10 evra za kilogram. On je podsjetio da su na tom sastanku pozvali proizvođače i prerađivače da nađu kompromisno rješenje.

- Na sastanku je čak predlagano da se utvrdi koje su to najviše cijene po kojima prerađivači mogu da otkupe, a koje su najniže po kojima proizvođači mogu da prodaju meso - rekao je Maletić i istakao da ministarstvo ne može toliko uticati na cijenu, jer je to pitanje prodavca i trgovca.

Trenutno tržišni višak postoji, ali je, kaže Maletić, minimalan.

- Smatram da se može postići cijena oko 2,5 KM za tovne svinje ili 3,8 KM za tovnu junad, kao i da bilo kakav sukob između proizvođača i prerađivača neće donijeti ništa dobro - rekao je Maletić.

On smatra da rješenje nije uvođenje prelevmana, carina ili nekih drugih zaštitnih mjera, što predlažu proizvođači mesa, jer bi se time narušili potpisani međunarodni sporazumi, ali i domaće stanovništvo u vrijeme pandemije korona virusa dovelo u opasnost nestašice mesa, mlijeka i prerađevina, imajući u vidu resurse i kapacitete koje trenutno imamo.

Mjere

Zoran Maletić je podsjetio da je Vlada RS u ovoj godini samo u interventni otkup tovne junadi i svinja uložila 5,2 mil KM da bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima da nastave proizvodnju.

- U januaru za otkup izdvojena su 2,2 mil KM i dodatna3 mil KM za otkup koji je završen 30. oktobra. Osim toga, u kapitale investicije i izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju uložen je milion KM, dok je 1,3 mil KM uloženo u nabavku opreme za te stočarske objekte. Ukupno je u ovoj godini uloženo oko 7,5 mil KM u stočarsku proizvodnju - naglasio je Maletić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE