NavMenu

RS računa na ulaganja u energetski sektor i izgradnju autoputeva

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.04.2010. 08:09
Komentari
Podeli

RS ove godine očekuje značajnije povećanje stranih ulaganja u oblastima energetike, infrastrukture, telekomunikacija, kao i u naftnoj i drvoprerađivačkoj industriji, izjavila je juče Jasna Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ona je na Trećoj regionalnoj konferenciji sa temom konkurentnosti lokacije i globalnog pozicioniranja u kontekstu direktnih stranih ulaganja, koja je juče počela na Mrakovici, rekla da je RS opredijeljena za razvoj i promociju svojih ekonomskih potencijala, te stvaranje povoljnog privrednog i poslovnog ambijenta za privlačenje domaćih i stranih investicija.

"Ohrabruje činjenica da ćemo u ovoj godini moći da računamo na investicije u energetskom sektoru, odnosno ulaganja u hidroenergetske objekte u zajedničkom projektu investitora iz Srbije, Italije i RS. Tu je i izgradnja mreže autoputeva, te modernizacija postrojenja u Rafineriji nafte i ulja, ako i investicije u modernizaciju mreže `Telekoma Srpske`", kazala je Brkićeva.

Ona je, takođe, rekla da je u RS u 2010. došlo do intenziviranja privrednih aktivnosti.

"Prema našim podacima, došlo je i do povećanja spoljnotrgovinskog obima za 12,2 odsto, pri čemu je povećan izvoz za 23,6 odsto, a uvoz je u RS smanjen u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine. To nam daje izvjesnu dozu optimizma u procjeni da će ova poslovna godina biti bolja nego prethodna", kazala je Brkićeva.

Podsjetila je da je 2009. zbog posljedica globalne ekonomske krize značajno smanjen i priliv direktnih stranih investicija u RS.

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, kazao je da je ta lokalna zajednica opredijeljena za regionalnu saradnju i kreiranje dobrog poslovnog i privrednog ambijenta kako bi se uz pomoć domaćih i stranih investicija smanjio broj nezaposlenih.

"Mnogo očekujemo od novih najavljenih investicija Prijedorčana koji danas žive i rade u dijaspori. Imamo zainteresovanih za ulaganja u Industrijsku zonu `Celpak` i zapošljavanje oko 300 radnika, kao i najave ulaganja u oblast željezničkog transporta kada je riječ o opravci putničkih i teretnih vozova", kazao Pavić.

Kristijan Kaufhold, vođa Projekta za lokalni i regionalni razvoj privrede i predstavnik njemačkog GTZ-a, kazao je da je cilj konferencije na Mrakovici podrška privrednom i ekonomskom razvoju BiH.

"S tim u vezi imamo namjeru da uradimo valjanu procjenu privlačenja stranih investicija u BiH. U BiH postoji veći niz stranih ulaganja, bilo da je riječ o njemačkim, austrijskim i drugim investitorima, ali se postavlja osnovno pitanje da li tih direktnih ulaganja stranog kapitala ima dovoljno. Mislim da je veoma bitno da u BiH, privrednici i biznismeni rade više na poboljšanju imidža svoje zemlje, kako bi strani investitori stekli pravu sliku o BiH gdje bi mogli da bezbjedno ulože svoj kapital. Nažalost, to područje je u BiH poprilično zapostavljeno", kazao je Kaufhold.

Konferencija na Mrakovici, kojoj prisustvuju i predstavnici Svjetske banke, te poslovni ljudi, investitori i ekonomski stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, biće završena 28. aprila 2010. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.