NavMenu

Banke u FBiH prebrodile pandemiju, ali pravi udar na sistem se tek očekuje

Izvor: Klix Utorak, 15.12.2020. 11:43
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Agencija za bankarstvo Federacije BiH objavila je informaciju o subjektima bankarskog sistema na kraju trećeg kvartala ove godine. Osnovni zaključak koji se nameće je da su pandemiju dosad uspješno prebrodili, ali da pravi udar treba očekivati u prvoj polovini naredne godine.

Očuvana je stabilnost bankarskog sistema uz zadržavanje povoljnih parametara koji se odnose na kapital i likvidnost, kaže za Klix.ba u komentaru izvještaja direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

- Na kraju trećeg kvartala 2020. godine stopa adekvatnosti regulatornog kapitala je 18,2% i za 0,3 procentna poena je veća u odnosu na kraj prethodne godine. Zakonski minimum za ovaj pokazatelj je 12%. Koeficijent pokrića likvidnosti (LCR) je 274%, što je znatno iznad propisanog minimuma od 100%. Zabilježene su promjene pozicija aktive tako da je iskazano smanjenje ukupne aktive za 1,67% do iznosa od 23,8 mlrd KM i smanjenje kredita za 0,71% na iznos od 15,1 mlrd KM - kaže on.

Ukupni depoziti smanjeni su za 1,22% i iznose 19,2 mlrd KM. Štednja stanovništva iznosi 9,6 mlrd KM i nije se znatno mijenjala u odnosu na kraj prethodne godine.

- U usporedbi s prethodnom godinom, ukupan finansijski rezultat banaka je manji za 39,8% i iznosi 151,2 mil KM. Promjene pokazatelja, bilansnih pozicija i iskazanog rezultata u najvećoj mjeri su pod utjecajem promjena u dinamici poslovanja banaka u uvjetima pandemije, ali i stanja i potreba tržišta.

Zanimljivo je da je 30. septembra 2020. godine udio nekvalitetnih kredita u odnosu na ukupan portfelj 7% ili 1,1 milijarda KM.

- Blago smanjenje pokazatelja je rezultat računovodstvenih usklađivanja na početku godine i izostanka priliva dodatne nekvalitetne aktive. Trend smanjenja udjela loših kredita je bio prisutan prije nastanka aktuelne krize. Mjere koje je propisala Agencija za bankarstvo FBiH imaju utjecaja na zadržavanje dostignutog kvaliteta aktive u ovoj godini. Prema podacima koji se odnose na kraj oktobra 2020. godine, 7,2% od ukupnog portfelja u bankama je pod nekom od privremenih mjera. Izvjesno je da će dio ovih izloženosti biti pod pojačanim rizikom prelaska u kategoriju nekvalitetnih kredita u narednoj godini - smatra Mahmuzić.

Osim neizvjesnosti koja se veže za moguće trajanje nepovoljne epidemiološke situacije, dodaje on, očiglednih ekonomskih barijera koje utječu na privredu i stanovništvo, ovaj rizik može se umanjiti ukoliko budu djelotvorne druge mjere za oporavak ekonomije u narednoj godini.


- Ciljane mjere Agencije za bankarstvo FBiH dale su dodatni prostor privredi, bankama, relevantnim institucijama i ministarstvima za planiranje ostalih aktivnosti koje će povećati šansu za ubrzani ekonomski oporavak, uz istovremeno zadržavanje potencijala banaka za aktivno učešće u fazi oporavka - kazao je on.

Mahmuzić kaže kako Agencija za bankarstvo FBiH nastavlja pratiti stanje subjekata koje nadzire i efekte kratkoročnih mjera koje su implementirane. Kontinuirano se sprovode analize i simulacije scenarija u cilju adekvatnog postupanja i u slučaju dužeg trajanja pandemije. Posebna pažnja se daje usklađivanju sa smjernicama koje daju regulatorna tijela na nivou EU, a kao reakciju na trenutnu krizu.

- Napominjemo obavezu postupanja po važećim odlukama i potrebu odgovarajućeg korištenja trenutnih modaliteta podrške. Klijentima koji trpe ekonomske posljedice pandemije ostavljena je mogućnost da kontaktiraju svoju poslovnu banku prije kraja ove godine, a po potrebi za nekom od predloženih mjera. U prvoj polovini naredne godine moramo se posvetiti pojačanim procjenama dominantnih rizika i djelovanju u svrhu izbjegavanja naglog rasta nekvalitetne aktive. Očekujemo stimulativno djelovanje drugih institucija, privrednika i banaka na oživljavanje tržišta i kreditne aktivnosti - zaključio je Mahmuzić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.